• Πολιτική

    Υπόθεση Σκριπάλ: Ρωσικής προέλευσης το δηλητήριο αποφαίνεται ο ΟΑΧΟ-Η Μόσχα απαντά

    • NewsRoom


    Τέλος φαίνεται να δίδεται στην πολύκροτη υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Λονδίνο. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), επιβεβαίωσε το πόρισμα της βρετανικής ανάλυσης για τον τύπο του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

    Αν και δεν ανέφερε πως πρόκειται για το Novichok, επιβεβαιώνει τη θέση που έλαβε το Λονδίνο για τη ρωσική προέλευση του νευροπαραλυτικού παράγοντα.Τόνισε δε ότι η χημική ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας» χωρίς σχεδόν καθόλου ξένα στοιχεία.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε το πόρισμα του ΟΑΧΟ: «Αυτό βασίζεται σε αναλύσεις τεσσάρων ανεξάρτητων, ιδιαίτερα αξιόπιστων εργαστηρίων ανά την υφήλιο. Κι όλα έβγαλαν τα ίδια συμπεράσματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το τι χρησιμοποιήθηκε και δεν απομένει άλλη εναλλακτική εξήγηση για το ποιος ευθύνεται – μόνον η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και σχετικό ιστορικό».

    Η έρευνα του ΟΑΧΟ διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης. Η Ρωσία επιμένει ότι δεν κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του Γιούλια, όπως υποστηρίζει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

    Η Ρωσική απάντηση

    Τo ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Twitter το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, μετέδωσε ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα των βρετανών ερευνητών ότι ο ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάσθηκαν από την νευροπαραλυτική ουσία, ωστόσο δεν μπόρεσε να εντοπίσει την προέλευση της ουσίας.

    Συγκεκριμένα η ανάρτηση του Associated Press στο Twitter έγραφε : BREAKING: International chemical weapons watchdog confirms UK finding that Skripals poisoned with nerve agent, does not identify source.

    Παράλληλα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο τα συμπεράσματα του ΟΑΧΟ, ισχυρίζεται ότι η εν λόγω ουσία διακρίνεται για τον «υψηλό βαθμό καθαρότητας».

    Η Ρωσία έλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό. «Πήραμε την έκθεση ( με τα αποτελέσματα της έρευνας-σ.σ). Η μελέτη της θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρετανία: Δεν δέχεται την βοήθεια της Ρωσίας η Γιούλια Σκριπάλ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι τα «Λευκά Κράνη» που κατηγορεί η Ρωσία ότι «σκηνοθέτησαν» την επίθεση με χημικά στη Ντούμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκτακτο: Μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στη Σκύρο



    ΣΧΟΛΙΑ