• Πολιτική

    Ποια είναι τα «Λευκά Κράνη» που κατηγορεί η Ρωσία ότι «σκηνοθέτησαν» την επίθεση με χημικά στη Ντούμα

    • NewsRoom


    Τα «Λευκά Κράνη» κατηγορούν οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως σκηνοθέτησαν την «υποτιθέμενη επίθεση» με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα.

    «Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα», είπε ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Η οργάνωση «Λευκά Κράνη» ήταν η πρώτη που κατήγγειλε την επίθεση, κάνοντας λόγο για χρήση χημικών όπλων και δημοσιεύοντας εικόνες με θύματα.

    Η οργάνωση των εθελοντών διασωστών, που δρα στις στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ άλλα και της ίδιας της Ρωσίας. Μάλιστα, μέσω των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων της Ρωσίας, όπως το Russia Today, τα μέλη της οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές πως συνεργάζονται με τρομοκράτες της Αλ Νούσρα και τους τζιχαντιστές,  αλλά και ότι δρουν υπέρ των ανταρτών, προμηθεύοντάς τους με όπλα ή πως στήνουν σκηνικά για να κατηγορήσουν το Συριακό καθεστώς, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

    Τα «Λευκά Κράνη», ή όπως είναι επισήμως γνωστά «Συριακή Πολιτοφυλακή» ιδρύθηκε επίσημα το 2014. Ωστόσο, η δράση της προϋπήρχε, από τις πρώτες ημέρες της έναρξης του εμφυλίου πολέμου, όταν ομάδες εθελοντών προσέφεραν βοήθεια στις περιοχές που οι αντάρτες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τον έλεγχο, όπως το Χαλέπι και η Ιντλίπ.

    Οι ανοργάνωτες αυτές ομάδες αυτές έλαβαν σύντομα την οικονομική και τεχνική υποστήριξη των χωρών της Δύσης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο έχει χρηματοδοτήσει την οργάνωση με πάνω από 50 εκατ. λίρες), οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Σημαντική ήταν επίσης η υποστήριξη από αρκετές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε αυτή από την τουρκική AKUT Search and Rescue Association (γνωστή από τη συμβολή της στη βοήθεια των σεισμοπαθών στην Τουρκίας και της Ελλάδας). Η AKUT ήταν η πρώτη που ξεκίνησε, από το 2013, να οργανώνει και να εκπαιδεύει τους εθελοντές, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2014 δημιούργησαν επίσημα την ομάδα της «Συριακής Πολιτοφυλακής».

    Πλέον τα Λευκά Κράνη περιέχουν πάνω από 3.000 εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας.

    Επίθεση της Ρωσίας και κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 

    Τα Λευκά Κράνη δεν είναι η μόνη οργάνωση που μπήκε στο στόχαστρο της Ρωσίας αναφορικά με την επίθεση στη Ντούμα. Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. «Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.

    Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

    Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου σημείωσε ότι η Ρωσία προσκάλεσε αξιωματούχους του ΠΟΥ να επισκεφθούν την Ανατολική Γούτα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Άλλη μια ομάδα αναμένεται να πάει στη Συρία την Παρασκευή.

    Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναλάβει επίσης από αύριο Πέμπτη την τήρηση της τάξης στην Ντούμα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν έχουν αναφερθεί εχθροπραξίες στην Ανατολική Γούτα και η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. «Μια μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας θα αναπτυχθεί από αύριο στην πόλη για να φροντίσει για την ασφάλεια, τη διάτήρηση της τάξης και να οργανώσει την παροχή βοήθειας στους κατοίκους», ανέφερε ο στρατηγός.



    ΣΧΟΛΙΑ