• Πολιτική

    Η υπόθεση Novartis ξανά στη Βουλή: Το δεύτερο μέρος της μάχης, με δεδομένη την κατάληξη

    Βουλή


    Στη Βουλή επιστρέφουν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης τα κόμματα προκειμένου να συνεχίσουν το… δεύτερο μέρος της πολιτικής διαμάχης για την υπόθεση Novartis. Με τη διαφορά πως αυτή τη φορά «απολογούμενη» θα είναι η  κυβέρνηση.

    Αλλά και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι διαφορετικό, καθώς η κυβέρνηση θα προστατέψει τους τρεις υπουργούς της  Παναγιώτη Κουρουμπλη, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, καταψηφίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για  συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας. Και αυτό παρά το γεγονός πως η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στην ίδια δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικώς με την τιμολόγηση των φαρμάκων, με την οποία προχώρησε η διαδικασία της προανακριτικής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Βέβαια, ενώ για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή το αδίκημα της απιστίας, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης έχει παραγραφεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τους δύο σημερινούς υπουργούς Υγείας.

    Στη συνεδρίαση, αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους. Φυσικά, στις τοποθετήσεις τους, τουλάχιστον από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, αναμένεται να υπάρχουν έντονες αναφορές στην κατάσταση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που κάνει ενδιαφέρουσα την απάντηση που θα δώσει ο πρωθυπουργός, εφόσον θελήσει να μιλήσει, ο οποίος στην προηγούμενη σχετική συζήτηση είχε αποφύγει να τοποθετηθεί σχετικά.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συνεδρίαση θα αρχίσει με τις ομιλίες των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, ενώ θα τοποθετηθεί ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Δεδομένου ότι δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών βουλευτών, στη συνέχεια, θα δοθεί ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ενδιαμέσως μπορούν, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν, να πάρουν τον λόγο οι τρεις αναφερόμενοι στην πρόταση της ΝΔ.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αμέσως μετά, θα ανοίξει ο κύκλος των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

    Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία. Θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση, στις οποίες θα υπάρχουν αριθμοί και όχι ονόματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την υπόθεση Novartis.

    Για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρωθούν 151 θετικές ψήφοι.

    Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί, με βάση το τουλάχιστον πρόγραμμα, στις 10.30 το βράδυ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπόθεση Novartis: «Αναρμόδια για το ξέπλυμα χρήματος και την απιστία η προανακριτική» λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ