• Πολιτική

    Υπόθεση Novartis: «Αναρμόδια για το ξέπλυμα χρήματος και την απιστία η προανακριτική» λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Βουλή

    Η Βουλή των Ελλήνων


    Με έντονες αντιπαραθέσεις ξεκινά η προκαταρκτική (προανακριτική) επιτροπή για τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis στη Βουλή, με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους γύρω από το ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

    Και μπορεί το θέμα να είναι διαδικαστικό, ωστόσο η απόφαση που θα ληφθεί από την πλειοψηφία θα κρίνει εάν ο φάκελος της υπόθεσης Novartis θα παραμείνει στην Βουλή ή θα επιστρέψει στην Δικαιοσύνη.

    Άλλωστε, η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει πως η εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης στην έρευνα για τη Novartis αποτελεί σκευωρία του Μαξίμου, θεωρεί πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να  κλείσει άρον – άρον την προανακριτική, χωρίς ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση και να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, για το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών προσώπων, για το οποίο όμως, με βάση παλαιότερες αποφάσεις, αρμόδια είναι η Βουλή. Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρηθεί η «λάσπη» εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν θα έχουν δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στη διαδικασία.

    Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε πως αρχικά πρέπει να εξεταστεί η αρμοδιότητα του «κρίνοντος οργάνου». Στην συνέχεια, ωστόσο, περιόρισε το αντικείμενο της επιτροπής μόνο στο αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υποστηρίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει εις βάθος και εφ όλης της ύλης έρευνα. «Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας που ενέκρινε η Ολομέλεια και μετά να δούμε εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής» είπε μεταξύ άλλων.

    «Δεν νοείται καμία συζήτηση επι της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της βουλής και έχει σύμφωνα με το 156 του κανονισμού πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας» φέρεται να επισήμανε ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    Επίσης, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστούν όλα από την αρχή. Μίλησε για αντιφατική λογική εκ μέρους της πλειοψηφίας που από την μια ζητά εξέταση και από την άλλη έρευνα επι διαδικαστικών ζητημάτων και εκτίμησε ότι υπάρχει προσπάθεια εκφυλισμού της διαδικασία.

    Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς ξεκαθάρισε πως εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα «δηλαδή στην αυτοκατάργησή της θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτροπή λασποτήριο όλων των εποχών» ενώ ζήτησε να κληθούν: ο Κ. Φρουζής, το διοικητικό συμβούλιο της Novartis και να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα από το FBI.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς τηλεοπτική μετάδοση οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για τη Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ