• Πολιτική

    Έρευνα Novartis: Στο αρχείο και οι καταγγελίες για τον Μάριο Σαλμά

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Μετά τους Βενιζέλο, Πικραμμένο, Κουτρουμάνη και Λυκουρέντζο, ουδεμία ένδειξη εμπλοκής σε μίζες της Novartis προέκυψε και για τον Μάριο Σαλμά. Έτσι, το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας τέθηκε στο αρχείο, με διάταξη της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.

    Υπό εισαγγελική «ομηρεία» συνεχίζουν να βρίσκονται τέσσερα πολιτικά πρόσωπα. Αντώνης Σαμάρας, Γιάννης Στουρνάρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρά τα αιτήματα τους για επίσπευση της έρευνας, συνεχίζουν να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς περισσότερο από 1,5 χρόνο.

    Η αρχειοθέτηση της έρευνας για τον Μάριο Σαλμά έρχεται μετά την αποτίμηση όλου του υλικού που είχε συγκεντρωθεί από τους εισαγγελείς. Από κανένα στοιχείο ή ένδειξη δεν προέκυψε η εμπλοκή του σε δωροληψία ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έβαλε στο «κάδρο» των ερευνών προστατευόμενος μάρτυρας. Στην κατάθεσή του είχε μιλήσει για χρηματισμό του τότε υπουργού.

    Η βασιμότητα των όσων ισχυρίστηκε δεν επαληθεύτηκαν από την έρευνα. Στο όνομα του Μάριου Σαλμά είχε, πριν από λίγους μήνες, αναφερθεί ο τότε επόπτης της έρευνας για τη Novartis, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής.

    Στην αναφορά παραίτησής του ο κ. Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Σαλμάς ήταν ο ένας από τους τρεις πρώην υπουργούς, για τους οποίους «αντιλήφθηκε ότι υπήρχε μια ‘σχετική βιασύνη’ να ασκηθεί ποινική δίωξη».

    Για τις καταγγελίες του κ. Αγγελή διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και σήμερα κρίνεται η αίτησή του για εξαίρεση από την έρευνα του αντεισαγγελέα που τη διενεργεί, αλλά και της πρώην πλέον εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ