• Πολιτική

    Υπόθεση Novartis: Έντονη αντίδραση για το αίτημα των αντιεισαγγελέων για αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων

    Οι εγκαταστάσεις της Novartis

    Οι εγκαταστάσεις της Novartis


    Τη σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους 3 Έλληνες μάρτυρες που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές για τη Novartis, προκάλεσε το πρόσφατο αίτημα των 2 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που ζητούν, μέσω δικαστικής συνδρομής, την αποκάλυψη της ταυτότητας τους.

    Για «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων/καταγγελλόντων μαρτύρων» και για κίνδυνο παραβίασης του διεθνούς δικαίου κάνουν λόγο σε επιστολή της η δικηγορική εταιρία στην Αμερική, η οποία μαζί το δικηγόρο Παύλο Σαράκη, εκπροσωπούν τους 3 μάρτυρες.

    Η επιστολή εστάλη στην ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO).

    «Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων» αναφέρει στην επιστολή ο δικηγόρος Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρίας “KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP”.

    Μάλιστα ο δικηγόρος ζητά και τη διενέργεια έρευνας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

    Το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών για τους Έλληνες μάρτυρες της αμερικανικής Δικαιοσύνης, εστάλη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα.

    Ο Στηβ Κον επισημαίνει ότι αυτή η 6σελιδη επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και κοινοποιήθηκε και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

    Αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία».

    Οι μάρτυρες στην Αμερική, δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία στην Ελλάδα, αναφέρει ο δικηγόρος και καταλήγει:

    «Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ».



    ΣΧΟΛΙΑ