• Πολιτική

    Με rapid test και όχι με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι έφηβοι στην εστίαση- Αλαλούμ με τα ΦΕΚ

    • NewsRoom


    Μετά από πιέσεις που φαίνεται ότι άσκησαν οι εστιάτορες ακυρώθηκε το μέτρο που ήθελε και τους εφήβους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο από την κυβέρνηση, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζουν ότι δεν άλλαξε το ΦΕΚ και ότι απλώς κυκλοφόρησε «ένα ηλεκτρονικό draft».

    Το νέο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε και οριστικά πλέον προβλέπει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά 12-17 ετών μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης με αρνητικό rapid test. Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ για το τι ισχύει τελικά, καθώς στο προηγούμενο ΦΕΚ, που είχε δημοσιευτεί μια μέρα πριν, αναφερόταν ότι για την είσοδο στους κλειστούς χώρους απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και, μάλιστα, ότι «οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τους ανήλικους από 12 ετών και άνω». Παρακάτω, αναφερόταν ότι οι 12-17 ετών μπορούν να μπαίνουν με rapid test και χρειάστηκε περαιτέρω διευκρίνιση.

    Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο σχεδιασμός, για «κοινωνικούς λόγους», ωστόσο εκπρόσωποι της εστίασης δήλωσαν ότι η δυνατότητα για αρνητικό rapid test αντί της απαίτησης για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τις συγκεκριμένες ηλικίες (όπως συμβαίνει για τους ενήλικους) προήλθε ύστερα από πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία.

    Εάν ισχύει το τελευταίο, συνιστά υποχώρηση από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι το μείζον, θεωρητικά, είναι να πειστούν και να πιεστούν οι ανήλικοι 12-17 ετών να εμβολιαστούν και όχι να τους επιτρέπονται προνόμια που έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες ενήλικες.

    ΦΕΚ

    Το ΦΕΚ, στο πλαίσιο των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια, στα οποία οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης είναι έως 180 ημέρες.

    Στις επιχειρήσεις εστίασης σε εσωτερικό χώρο περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών. Για τα παιδιά 5-11 ετών, για την είσοδό τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις, δύνανται να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου, από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται.

    Σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως δεν υπήρξε διόρθωση ως προς την είσοδο των ανήλικων σε καταστήματα της εστίασης. Η παρέμβαση του υπουργού ήρθε έπειτα από την κυκλοφορία ΦΕΚ στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο, παιδιά και έφηβοι 12 με 17 ετών έπρεπε να φέρουν αποκλειστικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτό που κυκλοφόρησε ήταν ένα «ηλεκτρονικό draft» και όχι το πραγματικό ΦΕΚ, το οποίο, όπως είπε, το υπέγραψε την Κυριακή το βράδυ, εξεδόθη και έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, το χαρτί που κυκλοφόρησε ως ΦΕΚ, δεν έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως, ενώ είναι άγνωστο ποιος το εξέδωσε. «Δεν κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, εξ ου και η παρέμβασή του προκειμένου, όπως είπε, να μην δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο.

    «Δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει στην οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης .

    Αντίστοιχη διευκρίνιση έκανε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι οι  12–17 ετών θα εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος rapid test. Βέβαια οι εστιάτορες μιλούν για «νίκη» και για πιέσεις που ασκήθηκαν προς την κυβέρνηση ώστε «να αλλάξει το μέτρο».



    ΣΧΟΛΙΑ