• Πολιτική

    Υπεγράφη το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο – Τι προβλέπει

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλεξάντερ Τσέφεριν


    Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έρχεται για να βάλει τέλος σε όλες τις παθογένειες που μαστίζουν χρόνια τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.

    Σχεδόν 35 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους φορείς των Συνομοσπονδιών, οι οποίοι παρουσία του Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, και του εντεταλμένου εκπροσώπου των FIFA/UEFA στην Ελλάδα Χέρμπερτ Χούμπελ, υπέγραψαν το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο αναφέρεται στο σύστημα εκλογών της ΕΠΟ, στη διαιτησία, στην καταπολέμηση της βίας, αλλά και των στημένων αγώνων.

    Συγκεκριμένα, η UEFA αναφέρει ότι εντός τριών μηνών από την υπογραφή του μνημονίου θα μελετήσει και θα συντάξει τρόπους για την βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η μελέτη θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων εξατομικευμένες και ορθές με βάση τους διεθνείς κανόνες πρακτικές ώστε να βελτιώσει τα κακώς κείμενα που ίσχυαν μέχρι τώρα.

    Μεταξύ άλλων η UEFA αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί κυρίως στη δομή και οργάνωση των διοικητικών οργάνων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου τόσο όσον αφορά την ακεραιότητα και διαφάνεια του παιχνιδιού — για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και συχνότερους ελέγχους για αναβολικές ουσίες– όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας εντός και εκτός γηπέδων.

    Όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας οι UEFA/FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας και θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

    Από την δική της πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες πολιτικές ώστε να φέρει εις πέρας το σχέδιο. Αυτό θα επιτευχθεί με την εξασφάλιση των απαραίτητων εθνικών αδειών, εγκρίσεων, συγκαταθέσεων, τη σύναψη σχετικών διαδικασιών πρόσβασης και την παροχή στην UEFA των υφιστάμενων μελετών, στατιστικών και άλλων σχετικών στοιχείων που θα βοηθήσουν να διεκπεραιώσει το έργο της.

    Δείτε εδώ αναλυτικά το κείμενο

     



    ΣΧΟΛΙΑ