• Πολιτική

    «Έπεσαν» οι υπογραφές με UEFA και FIFA για το μνημόνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο – Ποιοι οι στόχοι

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν


    Στην υπογραφή του μνημονίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο προχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ στη συνάντηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το μνημόνιο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως η χειραγώγηση των αγώνων και η βία στα γήπεδα.

    Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο προς βελτίωση της εικόνας του σε όλα τα επίπεδα και της αξιοπιστίας του που έχει «πληγεί».

    Η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Η εφαρμογή του μνημονίου για το ποδόσφαιρο θα εξαρτηθεί καθαρά από την Βουλή, καθώς τις προτάσεις των δύο Διεθνών Συνομοσπονδιών θα κληθούν να τις ψηφίσουν οι βουλευτές. Με αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση επιδιώκει την αποφυγή διαμαρτυριών από την ΕΠΟ και τους συλλόγους για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου στην χώρα όπως και την βαρύτητα που θα φέρουν οι όποιες αλλαγές, αφού θα έχουν την «σφραγίδα» των δύο Διεθνών Συνομοσπονδιών.

    Με τους δύο αυτούς αξιωματούχους της FIFA και UEFA συναντήθηκε προ μερικών εβδομάδων στη Ζυρίχη ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o οποίος είχε αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης τις συζητήσεις με την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Μετά από αυτήν την συνάντηση η κυβέρνηση κατέληξε ότι αυτό που επιδιώκει είναι ένα αγγλικό μοντέλο για το μνημόνιο του ποδοσφαίρου. 

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ

    Οι άξονες για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο

    Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα στηριχθεί σε τέσσερις άξονες. Αρχικά η οργάνωση και οι δομές του ποδοσφαίρου και δη της ΕΠΟ, η χειραγώγηση αγώνων, η βία στα ελληνικά γήπεδα και η διαιτησία που στόχος είναι να πάει σε «ανεξάρτητα χέρια» εκτός ΕΠΟ-ΚΕΔ με παρουσία μόνιμου ξένου αρχιδιαιτητή.

    Η UEFA και η FIFA θα καταθέσουν τις προτάσεις που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και θα αναλάβει να νομοθετήσει το προσεχές διάστημα, ενώ θα αναλάβει θα ωθήσει την ΕΠΟ στις απαιτούμενες αλλαγές του κανονισμού της. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ.

    Ακόμα παραμένει άγνωστο εάν μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η επίμαχη τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμού σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στις προκαταρκτικές επαφές της κυβέρνησης με τις ομοσπονδίες.

    Χθες βράδυ η πρώτη συνάντηση στο «Μεγάλη Βρετάνια»

    Χθες βράδυ η ΕΠΟ διοργάνωσε δεξίωση στο «Μεγάλη Βρετάνια» για τα στελέχη της UEFA και της FIFA (Τσεφέριν-Κλαρκ) και συζήτησαν για όλες τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την σημερινή κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει αναλάβει τις επαφές με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες εκ μέρους της Πολιτείας. Εκεί βρέθηκαν επίσης οι Πετρ Φούσεκ, Εμιλι Σο και Ζόραν Λάκοβιτς.

    Ο κ. Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά και σίγουρος για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν πρέπει να πάει χαμένη και πρέπει να αξιοποιηθεί. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό απ’ όλες τις πλευρές», σχολίασε εξερχόμενος από τις επαφές και το δείπνο της Δευτέρας με FIFA – UEFA και ΕΠΟ. Στην συνέχεια σχολίασε στο gazzeta πως: «είμαστε συντεταγμένοι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θεωρούμε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα».

    Αισιόδοξος δηλώνει ο Τσεφέριν

    Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν τόνισε στην ΕΡΤ ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η λύση για την Ελλάδα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί Grexit αλλά ελπίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

    Για τα κύρια σημεία της συνάντησης: «Είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση. Μιλήσαμε για τα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και για τη συζήτηση με την κυβέρνηση. Συζητήσαμε για μη κυβερνητικές επεμβάσεις, τις οποίες ούτε η κυβέρνηση επιθυμεί, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια της. Πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι μετά τη συνάντηση η κατάσταση θα βελτιωθεί και η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση όπως το 2004, όταν και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης».

    Για το ενδεχόμενο να σημειωθεί Grexit: «Δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση, γιατί έχει αρνητική έννοια, αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα, γιατί αυτός ο κίνδυνος πάντα υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί, ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, αλλά η κάθε πλευρά πρέπει να κάνει τη δουλειά της».



    ΣΧΟΛΙΑ