• Πολιτική

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον προσωρινό τερματισμό του Shutdown

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Τον τερματισμό του Shutdown μετά από 34 ημέρες ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τράμπ, μετά από την επίτευξη συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς.

    Έτσι οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά από ένα μήνα, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τράμπ επιτεύχθηκε μια προσωρινή εκεχειρία με το κογκρέσο για να ανοίξουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ συμφωνήθηκε μια ευρύτερη συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων.

    «Φτάσαμε σε συμφωνία για να τερματίσουμε το Shutdown και να ξανά ανοίξουμε την κυβέρνηση. Η ύπαρξη περιφράξεων και τειχών ή όπως θέλετε να το ονομάσετε, θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης» είπε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μια «μεγάλη, ασφαλής συμφωνία» με τη συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Οι ΗΠΑ «δεν χρειάζονται»ένα τσιμεντένιο τείχος μήκους 2.000 μιλίων από τη μια ακτή στην άλλη, πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

    Αποκάλυψε επίσης, ότι μια διήμερης νομοθετική ομάδα θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για το θέμα.

    Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τράμπ, η εκεχειρία με το κογκρέσο θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία. Για τον σκοπό αυτό, θα ζητήσει από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να εισάγει αμέσως την πρόταση προς ψήφιση.

    Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πάντως τελική συμφωνία για το θέμα των συνόρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο shutdown. “Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση”, είπε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν “στις κοινότητες” τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

    Ο Τραμπ επέμενε μέχρι τώρα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όμως οι Δημοκρατικοί αρνούνταν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κονδύλι. Ο πρόεδρος άφησε όμως να εννοηθεί ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει, μετά τις τρεις εβδομάδες, να χρηματοδοτήσει το τείχος, τότε το shutdown θα επαναληφθεί.

    Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ αναμένεται ότι θα υποβάλει προς ψήφιση αυτή τη συμφωνία απόψε. Εφόσον εγκριθεί (χρειάζονται 60 ψήφοι σε σύνολο 100), θα προωθηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ενδέχεται να την ψηφίσει νωρίς αύριο το πρωί. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κείμενο θα ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα και θα επικυρωθεί από τον Τραμπ αμέσως μετά, ώστε να λήξει η πιο μακροχρόνια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στην ιστορία της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ