ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο μπλόκο στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 ετοιμάζεται να βάλει το Κογκρέσο. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να βάλουν τέλος στην παροχή οποιασδήποτε οικονομικής διευκόλυνσης για τη μεταφορά ή την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, μέσω νέου νομοσχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της αμερικανικής Βουλής, στο σχετικό κεφάλαιο που σχετίζεται με την χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ορισμένων προγραμμάτων που αφορούν διεθνείς δραστηριότητες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει το απόλυτο πάγωμα όλων των οικονομικών διευκολύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35, έως ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα ολοκληρώσει, τόσο την αγορά, όσο και την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «κανένα από τα κονδύλια που έχουν κατανεμηθεί ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο γίνουν διαθέσιμα μέσα από αυτή την (νομοθετική) πράξη ή προγενέστερες (νομοθετικές) πράξεις που παρέχουν πιστώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, σε διεθνείς επιχειρήσεις και σχετικά προγράμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ή την παράδοση ή για την διευκόλυνση της μεταφοράς ή της παράδοσης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αμυντικών ειδών ή υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτά τα αεροσκάφη, μέχρις ότου ο υπουργός Εξωτερικών βεβαιώσει στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν θα δεχθεί την παράδοση ενός τέτοιου συστήματος».
Την Πέμπτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση περί καθυστέρησης της παράδοσης των ρωσικών S-400.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το Σάββατο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρίνα Βρανοπούλου: Μια συνειδητή διεκδίκηση χώρου
- Mononews Health 20: Οι 20 πιο επιδραστικοί επιστήμονες Υγείας του 2025
- Τα σενάρια για την Alpha Bank μετά τη νέα δήλωση του Αντρέα Ορσέλ και την μεγάλη πτώση της μετοχής κατά 5,5%
- Η Δέσποινα Τσαγγάρη «συστήνεται» στην αγορά με πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.