• Πολιτική

    Ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Γιατί η κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση του Νίκου Φίλη

    Μητσοτάκης: Ζήτησε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε εκδήλωση της UNESCO

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός


    Την πιθανότητα να συνδεθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης με την διάρκεια που έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, το οποίο θεωρείται το «διαβατήριο» για την κανονικότητα των εμβολιασμένων, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

    Η πρόταση που είναι στο τραπέζι, είναι να έχουν τα ισχύοντα πιστοποιητικά «ημερομηνία λήξης» και για την ανανέωσή τους να είναι προϋπόθεση η τρίτη δόση.

    Γιατί; Διότι μετά το πέρας εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αρχίζει και φθίνει και εφόσον δεν υπάρξει μαζική προσέλευση για την τρίτη δόση, τότε και αυτό το επίπεδο ανοσίας που σήμερα έχουμε κατακτήσει ως χώρα –και υπολείπεται του εθνικού στόχου– θα μειωθεί.

    Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίμονα αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να ζητήσει από τους εμβολιασμένους πολίτες να προσέλθουν για την τρίτη δόση, ενώ εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του Νίκου Φίλη να παύσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

    Υπάρχουν, ωστόσο, και δεύτερες και τρίτες σκέψεις που θα πρέπει να εξεταστούν, καθώς, για παράδειγμα, αν το πιστοποιητικό λήγει μετά το πέρας έξι μηνών, τότε τι ακριβώς θα συμβεί ενόψει του επόμενου καλοκαιριού; Μπορεί ένας πολίτης μιας χώρας να συνεχίσει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού και άλλος πολίτης, από άλλη χώρα της ΕΕ να μην διαθέτει καθώς το δικό του έχει λήξει;

    Προφανώς, όχι, είναι η απάντηση. Τα ερωτήματα, είναι πολλά και δεν απασχολούν αποκλειστικά τη χώρα μας. Οι πληροφορίες λένε ότι το ζήτημα απασχόλησε και την πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες και αντιμετωπίστηκε μάλλον με καταρχήν θετική διάθεση από τους παρισταμένους, ενώ θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην τακτική Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας μέλους να θέσει ανώτατο όριο στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ η Κομισιόν, προς ώρας, δεν θεωρεί επαρκείς τις επιστημονικές αποδείξεις για τη μείωση της προστασίας από τον κορονοϊό με την πάροδο του χρόνου.

    Είναι προφανές πάντως ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις και σύντομα.

    Διαβάστε επίσης:

    Συγχαρητήρια Ντόρας σε Φίλη – Πρόταση για κοινή εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό

    Θάνος Πλεύρης για τρίτη δόση: Eξετάζεται να είναι υποχρεωτική για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Με self test τα παιδιά στους μεικτούς χώρους

    Ανοίγει η συζήτηση για ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού



    ΣΧΟΛΙΑ