• Κοινωνία

    Ειδικό Δικαστήριο: Ολοκληρώθηκε η απολογία Παπαγγελόπουλου – Στις 13 Φεβρουαρίου η αγόρευση της εισαγγελέως

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη


    Αυλαία στην αποδεικτική διαδικασία στο 4ο Ειδικό Δικαστήριο της Μεταπολίτευσης και στη δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη.

    Στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων με την αγόρευση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή. Πείστηκε για την ενοχή ή την αθωότητα των 2 κατηγορουμένων; Θα διατυπώσει τη θέση και την πρόταση της τη μεθεπόμενη Δευτέρα και ακολούθως, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δώσουν την τελευταία νομική τους μάχη πριν από την ετυμηγορία των ανώτατων δικαστών.

    «Η δίκη είναι πολιτική, αλλά η απόφασή σας είμαι βέβαιος ότι θα είναι αποτέλεσμα των αποδεικτικών μέσων . Είμαι βέβαιος ότι και πιέσεις μπορεί να έχουν ασκηθεί αλλά εσείς για πράξετε το καθήκον σας. Πολιτικές πιέσεις, σκοπιμότητες και ισορροπίες δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν την κρίση σας», ήταν ο αποψινός επίλογος στην 3ημερη απολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος επέμεινε ότι δεν επιχείρησε να παρέμβει σε εκκρεμείς εισαγγελικές έρευνες (κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και για παράβαση καθήκοντος).

    «Βρέθηκα κατηγορούμενος μετά από σειρά παρανόμων, παρακρατικών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων», υποστήριξε απολογούμενος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος βρισκόταν πάντα απέναντι από τα σκάνδαλα.

    Μετά την Ελένη Ράικου και τον Παναγιώτη Αθανασίου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να αντικρούσει την καταγγελία και της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, λέγοντας:

    «Ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο, μια πραγματική σκευωρία για να ενταφιαστούν οι ευθύνες Βγενόπουλου. Η αποστολή της ήταν να αρχειοθετήσει τον Βγενόπουλο. Κατακρεούργησαν εμένα και την οικογένειας μου.»

    Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στις συνομιλίες του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή :

    «Υπήρξα θύμα παρακολουθήσεων πολύ πριν βρεθούν τα predator. Υπήρχαν πρωτοσέλιδα: “Μυστικές υπηρεσίες κλείδωσαν τον Μίμη”, “ΕΥΠ και Ισραηλινοί άκουσαν τον Παπαγγελόπουλο”. Πώς με παρακολουθούσαν; Σχετική εισαγγελική διάταξη δεν είδα ποτέ. Αλλά τα έγραφαν. Γιατί; Προετοίμαζαν το έδαφος για τις παράνομες μαγνητοφωνήσεις του Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου; Ήταν πραγματική η συνομιλία μου με τον Παππά, όμως αυτά που έλεγα εγώ έπαιξαν ρόλο στην αθωώτητά μου. Όλες μου οι κουβέντες με τον Παππά και τον Μιωνή ήταν καθαρές και ξάστερες. Μιλάμε για παρακράτος από το 2019. (…) Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη. Ο Παζολίνι είχε πει ότι όποιον ενοχλούν τα σκάνδαλα είναι tres banal. Επέλεξα να είμαι tres banal. Τα σκάνδαλα δεν έχουν μόνο ποινική και ηθική απαξία. Η χώρα μας όχι μόνο έχει λεηλατηθεί από τα σκάνδαλα, έχει υποστεί και άλλες συνέπειες».

    Και διερωτήθηκε: «Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα;.

    Επειδή εγώ αγαπάω την πατρίδα μου, επέλεξα να είμαι απέναντι στα σκάνδαλα. Το τίμημα που πληρώνω δεν θα με κάνει να μετανιώσω».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών ο κ. Παπαγγελόπουλος επανέλαβε: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την συστάσεως ελληνικού κράτους είναι η υπόθεση της Novartis. Το μόνο που το ξεπερνάει είναι η επιχείρηση συγκάλυψης του. Τρεις πολιτικοί δωροδοκήθηκαν από την Novartis, δεν τα λέω εγώ, το πόρισμα του κυρίου Καψιμάλη (σ.σ.: Παναγιώτης Καψιμάλης εισαγγελέας) τα λέει αυτά».



    ΣΧΟΛΙΑ