• Πολιτική

    Ειδικό Δικαστήριο: Άναψαν τα αίματα μεταξύ Παπαγγελόπουλου και Λοβέρδου – Όλοι οι διάλογοι

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος - Ανδρέας Λοβέρδος

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – Ανδρέας Λοβέρδος


    Η σφοδρή αντιπαράθεση Δημήτρη ΠαπαγγελόπουλουΑνδρέα Λοβέρδου και ο τσακωμός δύο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των 2 κατηγορουμένων “σημάδεψαν” την 5η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις σε εκκρεμείς εισαγγελικές έρευνες.

    Ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς  Ελένης Τουλουπάκη, σε διακοπή της δίκης επιτέθηκε φραστικά στον υπερασπιστή του πρώην υπουργού, Ιπποκράτη Μυλωνά.

    Ο τελευταίος απάντησε στο ίδιο ύφος και οι δύο άντρες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, με μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τον άγριο καβγά.

    Εκνευρισμός από τις ερωτήσεις

    “Λάδι στη φωτιά” για τον καβγά φαίνεται πως “έριξαν” οι ερωτήσεις του υπερασπιστή του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο μάρτυρας, κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσης του, μίλησε ευθέως  για «δόλο» της τότε εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για τη μη αμελλητί αποστολή στη Βουλή της αναφοράς για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    Μάλιστα,  σε ερώτηση που  έγινε στο μάρτυρα για έγγραφο που έφτασε στη Βουλή με τις υπογραφές των εισαγγελέων Τουλουπάκη και Σέβη, ο κ. Λοβέρδος απάντησε προς το συνήγορο του κ. Παπαγγελόπουλου:

    «Ενοχοποιείτε την κα. Τουλουπάκη έτσι όπως το θέτετε». Επιβαρυντικές ωστόσο ήταν οι απαντήσεις του μάρτυρα και για τον πρώην υπουργό, με αποκορύφωμα τη φράση του ότι “Δεν άλλαξε τίποτα απ όταν έλεγε ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι μέλος συμμορίας”.

    Αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου-Λοβέρδου

    Η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου ολοκληρώθηκε  μέσα σε εκρηκτικό κλίμα.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι δεν έχει στοιχεία σε βάρος του πρώην υπουργού για παρεμβάσεις  του κατά τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος υπέβαλε ερωτήσεις στο μάρτυρα.

    Παπαγγελόπουλος: Έχετε υποβάλλει 5- 6 μηνύσεις στο πλαίσιο της Novartis; Εναντίον μου έχετε υποβάλει μήνυση;

    Λοβέρδος: Μου είναι πολύ δυσάρεστο ακόμα και να τον κοιτώ και να απαντώ στα ίδια. Όχι δεν έχω υποβάλει μήνυση εναντίον σας.
    Παπαγγελόπουλος: Αναφέρετε έστω σε μια γραμμή το όνομα μου;
    Λοβέρδος: Όχι. Εγώ είπα ότι δεν έχω στοιχεία
    αλλά αφού επιμένετε θα σας πω ότι η κα Ράικου έχει καταγγείλει κάποια πράγματα. Από αυτά κατατείνω ότι ο τότε υπουργός καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα στην κατάθεσή μου. Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ είναι Ειδικό Δικαστήριο και δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο γιατί δεν έχω στοιχεία. Αν η κα Ράικου έρθει εδώ και αναφέρει και το όνομα μου στις καθοδηγήσεις, θέλω να με καλέσετε ξανά να καταθέσω.
    Παπαγγελόπουλος: Εγώ είχα σκοπό να ευχαριστήσω τον μάρτυρα αλλά το μένος του…
    Πρόεδρος: Δεν υπάρχει μένος
    Παπαγγελόπουλος: Μα ανέφερε την κα Ράικου. Όταν εξεταστεί να έρθετε να την υπερασπιστείτε!

    “Μέλος συμμορίας”

    Η ερώτηση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου “τι άλλαξε” και κάποτε έλεγε ότι “ο Παπαγγελόπουλος ήταν μέλος συμμορίας” αλλά σήμερα λέει “ότι δεν έχει στοιχεία” προκάλεσαν το ξέσπασμα του Ανδρ. Λοβέρδου:

    Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σε προηγούμενες θέσεις σας,  στη μήνυση σας και στην ανακρίτρια, λέτε τον κ. Παπαγγελόπουλο “μέλος συμμορίας”.  και κάτι τέτοια. Υπήρχαν τότε στοιχεία και τώρα δεν υπάρχουν; Τι άλλαξε;

    Α. Λοβέρδος: «Το βούλευμα !», φώναξε ο Ανδρέας Λοβέρδος εννοώντας την απαλλαγή του πρώην υπουργού από τις κατηγορίες για τη λεγόμενη σκευωρία της Νοβάρτις. ” Δυστυχώς δεν κρίνεται εδώ αυτή η υπόθεση.  Η δική μου θέση αποτυπώνεται στη μήνυση μου. Κατά τη γνώμη μου δεν άλλαξε τίποτα.  Ο Παπαγγελόπουλος είναι μέλος συμμορίας αλλά δεν έχω στοιχεία»

    Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για τον εάν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσε ο Παπαγγελόπουλος την απόφαση της εισαγγελέας Τουλουπάκη να μην αποστείλει αμελλητί τις αναφορές στη Βουλή για τον κ. Κουρουμπλή, ο μάρτυρας απάντησε:

    Λοβέρδος: Το πιθανολογώ αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω…

    Συνήγορος υπεράσπισης: Συνάγετε ότι ενήργησε δολίως η κ. Τουλουπάκη από το γεγονός ότι στο διαβιβαστικό προς τη Βουλή ανέγραφε μόνο τα αρχικά του Υπουργού;

    Λοβέρδος: Δόλος καταφανής

    Χριστοφιλοπούλου

    Δεύτερη μάρτυρας κατέθεσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου που συνυπέγραψε τις αναφορές για τον Π. Κουρουμπλή  .

    «Η μη τιμολόγηση φαρμάκων προκάλεσε ζημία του Δημοσίου και των ασφαλισμένων. Δεν σημαίνει κάτι που μέρος της ζημίας απορροφήθηκε.

    Πρόεδρος: Θέλατε να καταγγείλετε αξιόποινη πράξη ή κάτι άλλο;
    Μαρτυρας: Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αρχικά, και υπάρχει ενδεχόμενη υπαιτιότητα του υπουργού που δεν προέβη στην τιμολόγηση φαρμάκων.

    Τόσο η κα Ράικου όσο και η κα Τουλουπάκη όφειλαν να στείλουν αμέσως τη δικογραφία στη Βουλή. Δεν γνωρίζω εάν είχε δόλο η κα Τουλουπάκη ούτε εάν καθοδηγήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο.”

    Η επόμενη συνεδρίαση είναι την Πέμπτη.

    Διαβάστε επίσης

    Ειδικό Δικαστήριο-Λοβέρδος: Δεν ξέρω αν είχε δόλο η Τουλουπάκη, αλλά όφειλε να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία

    Νίκος Παππάς: Στις 18 Νοεμβρίου το Ειδικό Δικαστήριο για τις «βόμβες» Καλογρίτσα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    Ειδικό Δικαστήριο: Όχι, κατά πλειοψηφία, στην τηλεοπτική κάλυψη λόγω έλλειψης «δημοσίου συμφέροντος»



    ΣΧΟΛΙΑ