• Κοινωνία

    Ειδικό Δικαστήριο-Λοβέρδος: Δεν ξέρω αν είχε δόλο η Τουλουπάκη, αλλά όφειλε να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ανδρέας Λοβέρδος


    Δεν γνωρίζει εάν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καθοδήγησε την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να μην αποστείλει έγκαιρα στη Βουλή αναφορές κατά του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

    Πρώτος μάρτυρας στη δίκη για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε για την Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν γνωρίζει εάν είχε δόλο, ωστόσο “όφειλε να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία διότι όταν το έπραξε έίχε ήδη παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία και η Βουλή δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει ενδεχόμενες ποινικές ευθυνες του τότε υπουργού”.

    Ο κ. Λοβέρδος ήταν μάρτυρας καθώς εκείνος και άλλοι 2 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν καταθέσει 3 αναφορές για “παράλειψη του Παν. Κουρουμπλή  να προχωρήσει σε τιμολόγηση των φαρμάκων”. Και οι 3 αναφορές κατατέθηκαν στην προκάτοχο της κας Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου.

    Στο Ειδικό Δικαστήριο δικάζονται η Ελένη Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας.

    Στην κατάθεση του ο κ. Λοβέρδος μίλησε για παράβαση καθήκοντος της Ελένης Τουλουπάκη.

    Πιο αναλυτικά κατέθεσε:

    Η κατάθεση Λοβέρδου

    “Με τις  αναφορές μας στην κυρία Ράικου είχαμε επισημάνει πόσο επιβλαβές ήταν να μην τιμολογηθούν τα φάρμακα δύο φορές . Κινηθήκαμε πολιτικώς. Αλλά δεν υπήρχε αντίδραση. Αντίθετα το Φεβρουάριο του 2018 ήρθε η  υπόθεση  αυτή μαζί με τα φάκελο Νοβάρτις και είχαν αποσβεστεί οι ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών. Στην δικογραφία των δέκα πολιτικών ήταν αναλυτικά τα ονόματά μας και το δικό μου , ενώ από τη συγκεκριμένη αναφορά ήταν μόνο τα αρχικά ΠΚ.

    Πρόεδρος: Ενήργησε η κυρία Τουλουπάκη δολίως;

    Λοβέρδος: Οταν φθάνει φάκελος στη Βουλή με δέκα ονόματα πολιτικών και ένας μόνον ήταν με αρχικά( ΠΚ, ήταν μια σαφής ενέργεια, που δεν ξέρω πως πέρασε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Οτι είπα είναι τόσο σαφές.

    Δεν γίνεται εισαγγελέας Διαφθοράς να μην γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, όταν μάλιστα ασχολείται και με το πολιτικό έγκλημα.

    Όλη η Ελλάδα ξέρει το άρθρο 86.

    Πρόεδρος: Η 1η αναφορά σας βρισκόταν.1,5 με.2 μήνες στην κα Ραικου. Και δεν έκανε τίποτα, όπως και η κα Τουλουπάκη. Προκάλεσε κάποιος την απόφαση της κατηγορουμένης ;

    Λοβέρδος: Δεν γνωρίζω.

    Πρόεδρος, Ο κ.Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το κράτος;

    Λοβέρδος: Εξ αντικειμένου αυτό έκανε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρείες. Δεν ξέρω αν είχε δόλο.

    Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι αυτό.

    Εισαγγελέας: Αυτές τις αναφορές όταν τις παρέλαβε η τότε εισαγγελέας διαφθοράς θα έπρεπε να τις διαβιβάσει αμέσως στη Βουλή;

    Λοβέρδος: Δεν είναι ταχυδρόμος ο εισαγγελικός λειτουργός αλλά δεν κάνει και έρευνα σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Θα ήθελε μία εβδομάδα, δέκα ,δεκαπέντε μέρες ένα μήνα προλαβαίνεις.

    Σύνεδρος:

    Δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

    Λοβέρδος: Αυτό εννοώ. Όχι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό. Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει.

    “Είμαστε αθώοι”

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και  Ελένη Τουλουπάκη ρωτήθηκαν νωρίτερα από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος:

    «Είμαι αθώος. Τις καταγγελίες από τους 3 εισαγγελείς, θα τις αντικρούσω όχι με το δικό μου λόγο ενάντια στο δικό τους λόγο, αλλά με το δικό τους λόγο, ενάντια στο δικό τους λόγο διότι εκτός από αντιφάσεις που αγγίζουν τα όρια του παρολογισμού, τα ψεύδη τους είναι αυταπόδεικτα.
    Θα αντικρούσω τα ψεύδη τους με τα αρχικά τους ψεύδη με τα μεταγενέστερα δικά τους ψεύδη».

    Ελένη Τουλουπάκη:

    “Παντελώς αρνούμαι την κατηγορία και θα αποδείξω στην πορεία το ψευδές”.

    Η επόμενη συνεδρίαση του Ειδικου Δικαστηρίου ορίστηκε για το μεσημερι της ερχόμενης Τρίτης.

    Διαβάστε επίσης

    Υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου: Στο αρχείο οι καταγγελίες για απαίτηση χρηματισμού της Βασιλικής Θάνου



    ΣΧΟΛΙΑ