• Πολιτική

    Πληροφορίες ότι η Τουρκία απομακρύνει τους μετανάστες από τα σύνορα μετά την συμφωνία με την Ρωσία

    • NewsRoom

    Η περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν οι μετανάστες περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα


    Αλλαγή στάσης φαίνεται πως έχει η Τουρκία τις τελευταίες ώρες μετά την συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην συριακή πόλη Ιντλίμπ.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, αλλά και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, η Άγκυρα κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

    Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι αισθητή μεγάλη μείωση του πληθυσμού που παρέμενε συγκεντρωμένος στα σύνορα.

    Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Αδριανούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, μετέδωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες ειδοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες ότι τα σύνορα στο σημείο δεν θα ανοίξουν μετά την συμφωνία με την Ρωσία και πως αν το επιθυμούσαν μπορούσαν να προχωρήσουν από άλλα περάσματα. Ωστόσο, πρόσθεσε η ανταποκρίτρια, η περιοχή φαίνεται να έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.

    Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η κυβέρνηση θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

    Ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή μεταδίδει ότι η συνοριογραμμή έχει ήδη αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένας αστυνομικός ήδη ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

    Η ανταποκρίτρια παραθέτει φωτογραφίες στο Twitter, δείχνοντας σημείο του περάσματος γεμάτο πριν από αρκετές ώρες και όπως είναι τώρα, δηλαδή άδειο.

    «Ικέτης του Κρεμλίνου ο Ερντογάν»

    Εν τω μεταξύ, σε σχόλιό της για την συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει τον Τούρκο ηγέτη «ικέτη» του Κρεμλίνου και σημειώνει: «Ο πόλεμος στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, δεν μπορεί πλέον να κερδηθεί από τον Ερντογάν και με τους συμμάχους του, τους αντάρτες της Συρίας.

    » Ο Πούτιν έχει τον Ερντογάν στο χέρι. Ο εμφύλιος στη Συρία που μαίνεται εδώ και εννιά χρόνια έχει κριθεί, η ανάκτηση του Ιντλίμπ είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών. Τα στρατεύματα του Ερντογάν μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουν τη νίκη του δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ (…)

    » Όσο ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι στον Άσαντ και ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Ιντλίμπ, ο Ερντογάν παραμένει ο ηττημένος. Για τον Τούρκο πρόεδρο, η παρουσία στο Κρεμλίνο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι με τον χρόνο, για να σώσει την υπόληψή του και να περιορίσει τις μεγαλύτερες εσωπολιτικές ζημίες (…) H Toυρκία δεν έχει τίποτα να κερδίσει στη Συρία απέναντι στην ανώτερη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας».

    Σε άλλο σημείο το σχόλιο παρατηρεί ότι «ο Ερντογάν άλλωστε εξαρτάται από τον Πούτιν», δεδομένου ότι «η Ρωσία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εταίρος της Τουρκίας, η Μόσχα κατασκευάζει στην Άγκυρα έναν πυρηνικό σταθμό, προμηθεύει σιτηρά και οι Ρώσοι τουρίστες φθάνουν στην Τουρκία κατά εκατομμύρια.

    » Εάν οι δύο χώρες εμπλακούν τώρα και σε έναν οικονομικό πόλεμο, η Άγκυρα θα χάσει και πάλι. Η τουρκική οικονομία είναι τόσο ασθενής, που ο Ερντογάν πρέπει να φοβάται, ότι λόγω της περαιτέρω ύφεσης και της ανεργίας, θα χάσει τη στήριξη των πολιτών του».

    Το σχόλιο υπογραμμίζει τέλος ότι «η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία είναι για τον Πούτιν χρήσιμη σε κάθε περίπτωση» και στο σημείο αυτό κάνει αναφορά στην παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Για το ΝΑΤΟ οι S-400 αποτελούν το κατεξοχήν διαβολικό σύστημα εν μέσω όλων των σύγχρονων πολεμικών συστημάτων αυτού του πλανήτη».



    ΣΧΟΛΙΑ