• Πολιτική

    Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση έντασης στην Αρκτική

    • NewsRoom


    Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί την αντιπαράθεση στην Αρκτική προκειμένου να κυριαρχήσει σε μια περιοχή όπου η Μόσχα έχει επενδύσει σημαντικά.

    Αιτία για την επικριτική τούτη δήλωση αποτέλεσε η αμερικανική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα για οικονομική ενίσχυση 12,1 εκατ. δολαρίων προς τη Γροιλανδία–η οποία αποτελεί ημιαυτόνομο τμήμα του Βασιλείου της Δανίας– στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών δεσμών και για την υποστήριξη των ερευνών της χώρας για ορυκτούς πόρους.

    «Τώρα, οι ΗΠΑ αντί για τον διάλογο και τη συνεργασία προτάσσουν αποκλειστικά την πολιτική αντιπαράθεση στην περιοχή, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν την επικυριαρχία σε αυτό το τμήμα του κόσμου», δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, στην ημερήσια εφημερίδα Politiken. «Υπάρχει μια αρρωστημένη στάση απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άλλων κρατών, όπως επίσης και διασπορά διαφόρων θεωριών και εικασιών όσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες άλλων κρατών στην Αρκτική», δήλωσε ο Μπάρμπιν.

    Η παρέμβαση του Μπάρμπιν αναφερόταν σε πρόσφατη δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Δανία Κάρλα Σαντς, η οποία χαρακτήρισε τις ρωσικές δραστηριότητες στην Αρκτική «επιθετικές» και μια πρόκληση για τις ειρηνευτικές προσδοκίες της Δύσης. Η ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τα σχόλια όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικώς.

    Η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην Αρκτική , ιδίως μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Μάιο του περασμένου έτους ενάντια στη συμπεριφορά της Ρωσίας και της Κίνας. Λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία.

    Η Ρωσία από την πλευρά της τρέφει φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή λιμένων κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης κι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στις περιοχές της Αρκτικής.

    Η Κίνα επίσης ενθαρρύνει επιχειρήσεις να κατασκευάσουν υποδομές στην Αρκτική στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της για μία «Πολική Οδό του Μεταξιού». Μία πρόταση κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας για να συμβάλει στην επέκταση τριών αεροδρομίων στη Γροιλανδία αποκλείστηκε έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, στενού συμμάχου της Δανίας.

    Η Γροιλανδία είναι μία στρατηγικά σημαντική τοποθεσία για τον αμερικανικό στρατό και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων του, καθώς η συντομότερη πορεία από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική διέρχεται από την αρκτική τούτη νήσο.



    ΣΧΟΛΙΑ