• Top Stories

    Η Merkel αποθεώνει τον Schaeuble και διαψεύδει τους πάντες

    Merkel - Schaeuble


    Πολλά έχουν ειπωθεί για τις κατά καιρούς… θυελλώδεις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών της Wolfgang Schaeuble. Συχνά η Merkel παρουσιάζεται ως πιο διαλλακτική και ο Schaeuble ως πιο σκληρός, σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι «καλός μπάτσος-κακός μπάτσος» – όμως ισχύουν όλα αυτά ή είναι απλώς ένα παιχνίδι;

    Οι χθεσινοί «ύμνοι» της Γερμανίδας καγκελαρίου για τον υπουργό της, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μόνο τυχαίοι δεν ήταν. Η Merkel, αφού στηλίτευσε τα «άνευ προηγουμένου πέρα-δώθε» της ελληνικής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, ευχαρίστησε θερμά τον Schaeuble για τον «σημαντικό» ρόλο του στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, «αλλά και στην επιβολή των γερμανικών θέσεων», αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συνέδρους.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή».

    Ήταν μία ηχηρή «ψήφος εμπιστοσύνης» της Merkel στον υπουργό της, ο οποίος μπορεί στην Ελλάδα και  σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην είναι ιδιαίτερα αγαπητός, όμως στη Γερμανία είναι πιο δημοφιλής ακόμα και από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται πως απηχεί και τις απόψεις των πολιτών. Ήταν όμως και μία εξίσου ηχηρή διάψευση όσων κάνουν λόγο για «σχίσμα» στη γερμανική κυβέρνηση, με αφορμή την ελληνική κρίση, καθώς η Merkel απέδωσε τα εύσημα στον Schaeuble ακριβώς για τον ρόλο του στην επίλυση της κρίσης αυτής.

    Παράλληλα, βέβαια, η στήριξη της Merkel στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι και ένα κακό νέο για το Μαξίμου, που σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να «χτυπήσει» τον Schaeuble ως εκπρόσωπο των πιο ακραίων κύκλων στην Ευρώπη και να τον απομονώσει, ενισχύοντας την αφήγηση «καλή Merkel – κακός Schaeuble», που ωστόσο φαίνεται πως είναι περισσότερο ένα παιχνίδι ρόλων παρά μία πολιτική πραγματικότητα…



    ΣΧΟΛΙΑ