• bloomberg

    Financial Times

    Πού έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, πού κέρδισε η ΝΔ

    • της Kerin Hope

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την μικρή του κόρη, Δάφνη. Πηγή: photo agency


    Για σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις σημερινές βουλευτικές εκλογές κάνουν λόγο οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει τις ελπίδες επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα, ύστερα από πολυετή ύφεση και τρεις διασώσεις.

    Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι FT αναφέρουν ότι έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει δουλέψει στην McKinsey και ότι είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αλλά και στις στοχεύσεις του που, όπως έχει ο ίδιος πει, θα είναι πρωτίστως η μείωση των φόρων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανακοπή του brain drain.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι βαρύ χτύπημα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από ριζοσπάστης που ήταν κάποτε έκανε στροφή 180 μοιρών και υιοθέτησε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει ένα πακέτο διάσωσης 86 δισ. ευρώ όταν η Ελλάδα κινδύνευσε να βγει εκτός Ευρωζώνης το 2015.

    Όπως επισημαίνουν επίσης οι FΤ, παρόλο που η οικονομία σταθεροποιήθηκε υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν όσο έπρεπε και οι αναπτυξιακοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες για να επιτύχει το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές.

    Σημειώνουν ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για να συσπειρώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία με 9 ποσοστιαίες μονάδες.

    Οι ψηφοφόροι, όμως, δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς Τσίπρα, ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα κόψει μισθούς και κοινωνικές παροχές και ότι θα πουλήσει φθηνά σε ξένους την περιουσία του Δημοσίου.

    Ένας ακόμη λόγος που λειτούργησε σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και το γεγονός ότι οι Έλληνες είχαν θυμώσει με την υψηλή φορολογία που διέβρωσε τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, την ώρα που η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, με ποσοστό γύρω στο 18%.

    «Οι Έλληνες μπούχτισαν από τους υψηλούς φόρους, την ασθενή ανάπτυξη και τους πολύ χαμηλούς ρυθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας», λέει στους FT ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Άρης Χατζής.

    «Τώρα περιμένουν ότι οι φόροι θα μειωθούν και αντιμετωπίζουν τις ξένες επενδύσεις με πολύ πιο θετικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν», προσθέτει.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο τη Δευτέρα, έχοντας πει ότι θα περιλαμβάνει ανθρώπους της γενιάς του, συμπεριλαμβανομένων τεχνοκρατών με εμπειρία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροαριστεράς.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ