• Πολιτική

    Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από Θεσσαλονίκη για εξοπλιστικά και ένοπλες δυνάμεις

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το επόμενο Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία από τα υπουργεία, προκειμένου να καταρτισθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία για το επόμενο έτος.

    Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία το βράδυ του Σαββάτου και θα δώσει την συνέντευξή Τύπου σε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων το μεσημέρι της Κυριακής.

    Εκτός των μέτρων έχουν λίγο-πολύ προαναγγελθεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σε τρεις άξονες όσον αφορά την άμυνα της χώρας:

    1. νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αφορά πεζικό, αεροπορία και ναυτικό,
    2. ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας,
    3. ενίσχυση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

    Οι αποφάσεις για την ενίσχυση του εξοπλιστικού προφίλ της χώρας, έπειτα από χρόνια στασιμότητας εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, είναι και μια απάντηση στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

    Σε καθημερινή βάση ο Ερντογάν, υπουργοί και σύμβουλοί του με την εμπρηστική ρητορική τους καταφέρονται εναντίον της Ελλάδας με πρωτοφανή σφοδρότητα ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή, την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει τον πλου του με τις navtex που ανανεώνει διαρκώς η Άγκυρα.

    Η ΕΕ παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις έχοντας θέσει χρονικό όριο στον Ερντογάν την επόμενη σύνοδο κορυφής, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί οι ηγέτες των χωρών μελών θα συζητήσουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, και υπό το πρίσμα του καταλόγου των πιθανών κυρώσεων που πλέον μπήκαν στο τραπέζι, εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ