• Πολιτική

    Η έκπληξη των Ευρωπαίων για τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δένδιας και η ενόχληση της Γερμανίας

    • NewsRoom

    O Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ Ελλάδας) και ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (ΥΠΕΞ Αυστρίας) με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την τηλεδιάσκεψη της έκτακτου συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ


    Το σχέδιο διεθνοποίησης του ελληνοτουρκικού προβλήματος συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς η Ελλάδα,  απαντώντας στην προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο την Παρασκευή, με τις συναντήσεις του Νίκου Δένδια στην Βιέννη, τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας (την χώρα της ΕΕ που εκφράζει την πιο απορριπτική θέση για την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, ζητώντας την άμεση διακοπή της) όσο κυρίως της συνάντησης με τον Μάικ Πομπέο. Και φυσικά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και της κατάστασης που επικρατεί στη Μεσόγειο στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Μια τηλεδιάσκεψη με έντονο παρασκήνιο, κατά την οποία το Βερολίνο εξέφρασε καθαρά την ενόχλησή του για την απόφαση της Ελλάδας να συνάψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, μια μέρα πριν την επανέναρξη των διερευνητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, για την οποία εργάστηκε η Γερμανία. Μια κίνηση η οποία οδήγησε τελικά στην αποχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο, καθώς είδε πως η συμφωνία αδυνατίζει πολύ την θέση της. Τόσο διότι η μερική οριοθέτηση που επιτεύχθηκε καταργεί στην πράξη το παράνομο σύμφωνο της με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και επειδή με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Αίγυπτος απέρριψε ουσιαστικά τα «δώρα» που προσέφερε σε αυτή η αποδοχή της τουρκικής αντιπρότασης, η οποία έδινε μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο στο Κάιρο στα συγκεκριμένα σημεία που επιτεύχθηκε οριοθέτηση, σε περίπτωση που δεν αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα και δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη.

    Η ενόχληση της Γερμανίας είχε φυσικά να κάνει και με τον πιο ενεργό ρόλο που βλέπει να αποκτά η Γαλλία στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που το Βερολίνο, ασκώντας την προεδρία της ΕΕ, επιχείρησε να λύσει το ίδιο πρόβλημα, στέλνοντας τις δύο χώρες σε έναν διάλογο, ο οποίος πάντως πραγματοποιείται χωρίς κανένα αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες.

    Το Βερολίνο φέρεται να αρνήθηκε να υπογράψει μία ανακοίνωση αρκετά σκληρή για την Άγκυρα, προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής στον διάλογο. Από την πλευρά της η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία, αρνούμενη να υπογράψει και αυτή μια κοινή ανακοίνωση για αυτό τον λόγο, διασφαλίζοντας έτσι πως δεν θα υπάρχει ένα κείμενο που θα άφηνε περιθώρια παρερμηνείας στην Άγκυρα.

    Πάντως, παρά τη διαφωνία της Γερμανίας για το ύφος που πρέπει να είχε η τελική διατύπωση των συμπερασμάτων απέναντι στην Άγκυρα και την προσπάθειά της να διατηρήσει ζωντανό τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας κρατώντας ισορροπίες, η γενική άποψη του Βερολίνου, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον Χάικο Μαας, είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αλλά και την ανησυχία του για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Άλλωστε, κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Δένδιας παρουσίασε στοιχεία για  τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες από τους επικίνδυνους ελιγμούς του τουρκικού πολεμικού και την επαφή του με ελληνική φρεγάτα, με την έκπληξη των εταίρων να είναι έκδηλη και τον κ. Μπορέλ να εκφράζει την ελπίδα να μην υπάρξουν πάλι ανάλογες εικόνες.

    Σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναγνώρισαν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελλάδα εμφανίστηκε ικανοποιημένη τόσο από την καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Άγκυρας όσο και από τη συμπαράσταση των εταίρων.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση που ακολούθησε, μεταξύ του κ. Δένδια και του Μάικ Πομπέο, ο οποίος την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές στον κ. Πομπέο πως η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Όσον αφορά στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ζητήσει το συμβούλιο από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτός καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί και συζητηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ στο τέλος Αυγούστου, στο Βερολίνο. Πρόκειται για ένα άτυπο συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1974 στο ομώνυμο κάστρο στη Βόρεια Ρηνανία – Βεφστφαλία και διεξάγεται κάθε έξι μήνες από το κράτος – μέλος της ΕΕ που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου. Σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χωρίς συμβούλους και βοηθούς.



    ΣΧΟΛΙΑ