• Πολιτική

    Οι χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν να παίρνουν τα μέτρα τους για «Brexit χωρίς συμφωνία»

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι


    Τα πρώτα μέτρα για ένα «Brexit χωρίς συμφωνία» ξεκίνησαν να παίρνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάπτοντας τις πρώτες διακρατικές συμφωνίες με το Λονδίνο. Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους της για τις διαβουλεύσεις που έχει με την αντιπολίτευση, με στόχο την εξεύρεση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τους όρους του Brexit.

    “Επρόκειτο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή”, ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    Η Ισπανία ήταν από τις πρώτες που κατάφεραν να συνάψουν μια συμφωνία με το Λονδίνο. Η Μαδρίτη ανακοίνωσε η συμφωνία θα επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ισπανούς πολίτες που είναι εγκατεστημένοι αντίστοιχα στην Ισπανία και τη Βρετανία να συνεχίσουν να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση ενός “σκληρού” Brexit.

    Με τη συμφωνία αυτή οι Βρετανοί που ζουν στην Ισπανία και οι Ισπανοί που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους, εξήγησε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα. Υπενθύμισε ότι και στις δύο χώρες θα διεξαχθούν τον Μάιο δημοτικές εκλογές – οι Βρετανοί θα ψηφίσουν στις 2 Μαΐου και οι Ισπανοί στις 26, ενώ το Brexit είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

    Η διμερής συμφωνία εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να υπογραφεί την Δευτέρα από εκπροσώπους των δύο χωρών. Η συμφωνία εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση για να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Βρετανών στην Ισπανία και αντιστρόφως.

    Από την πλευρά του το Λουξεμβούργο παρουσίασε σειρά μέτρων με στόχο “να μην χάσουν τη δουλειά τους” οι Βρετανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Οι Βρετανοί αποτελούν το 1% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου, που αριθμεί 600.000 κατοίκους.

    Προετοιμαζόμαστε ώστε οι Βρετανοί που εργάζονται εδώ να μην χάσουν τη δουλειά τους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν. Για τον λόγο αυτό, όσοι βρίσκονται στο Λουξεμβούργο στις 29 Μαρτίου θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης πώς θα αναγνωρίζονται τα βρετανικά πτυχία, ιδίως στα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.

    Στο τομέα των αερομεταφορών, ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι το προσωπικό είναι “έτοιμο” στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου απ’ όπου πραγματοποιούνται καθημερινά εννέα πτήσεις από και προς το Λονδίνο. “Είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχουμε περισσότερους ελέγχους στα τελωνεία”, εξήγησε ο Άσελμπορν.

    Ο Μπετέλ από την πλευρά του σημείωσε ότι μια καθυστέρηση του Brexit θα είχε επιπτώσεις στις ευρωεκλογές που πρόκειται να διεξαχούν τον Μάιο. “Η μπάλα είναι στο Λονδίνο. Πρέπει να μας πουν τι θέλουν. Επί του παρόντος είμαστε σε μια κατάσταση όπου ακόμη δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Επαφίεται στο Λονδίνο”, επέμεινε.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε σήμερα ότι είχε και αυτός τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διαμήνυσε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να “διορθωθεί” η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι “πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου”, είπε στους δημοσιογράφους.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Brexit σε οποιαδήποτε μορφή του, με συμφωνία ή χωρίς, θα βλάψει τη χώρα του, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. “Πρέπει να δούμε τα γεγονότα και να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, τόνισε.

    Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση είναι και η πρόσληψη περίπου 1.000 τελωνειακών υπαλλήλων για να ασχοληθούν με τις αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα. Ο Ρούτε κάλεσε τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τους θεσμούς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να γίνει και να προετοιμαστούν. “Ο χρόνος τελειώνει. Η 29η Μαρτίθου απέχει μόλις 10 εβδομάδες”, υπογράμμισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Amazon προς Βρετανούς εμπόρους: Συγκεντρώστε αποθέματα για ένα «Βrexit χωρίς συμφωνία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Παραμονή στην ΕΕ θέλει το 56% των Βρετανών



    ΣΧΟΛΙΑ