• Πολιτική

    Η Αθήνα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Με την απόφαση του Νίκου Δένδια η Αθήνα συντάσσεται με την υπόλοιπη ΕΕ, καθώς στο σύνολό τους οι χώρες της Ένωσης είχαν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, επιδιώκοντας την αλλαγή καθεστώτος στην χώρα και τον τερματισμό του καθεστώτος Μαδούρο.

    Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στελέχη του καθεστώτος Μαδούρο είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει διαρρεύσει ο σκοπός της επίσκεψης στην χώρα. Την ίδια περίοδο υπήρχαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Βενεζουέλα μετέφερε παράνομα αποθέματα χρυσού, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε διαψεύσει τα εν λόγω δημοσιεύματα.

    Σε σχετική καταγγελία είχε προχωρήσει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης της χώρας, Ζοσέ Γκέρα, ο οποίος είχε μιλήσει στον ΣΚΑΪ λέγοντας ότι το καθεστώς βγάζει συνεχώς χρυσό κρυφά. «Κάτι σχεδιάζουν, για μένα έχει να κάνει με τον χρυσό, με βεβαιότητα» είχε πει τότε.

    Λίγο καιρό πριν το Reuters είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οκτώ τόνοι χρυσού εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας  της Βενεζουέλας, ενώ απουσίαζε ο διοικητής της.

    Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

    «Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

    Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας.» αναφέρεται στην ανακοίνωση



    ΣΧΟΛΙΑ