• Top Stories

    Συνεργάτης του Γκουαϊδό: Να τον αναγνωρίσει η Ελλάδα ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

    • NewsRoom

    Από τις οδομαχίες στο Καράκας


    Έκκληση να αναγνωρίσει η Ελλάδα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας απηύθυνε ο στενός συνεργάτης του, Εδουάρδο Παρέδες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Ο Παρέδες σημείωσε ότι τον προβληματίζει η στάση όποιας χώρας επιλέγει να μην αναγνωρίσει τον κ. Γκουαϊδό και συνδιαλέγεται με ένα καθεστώς που -όπως είπε- δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

    Η Ελλάδα είναι ένα από τα λιγοστά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως εκλεγμένο πρόεδρο. Περισσότερα από 50 κράτη σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

    Στον αντίποδα, το καθεστώς Μαδούρο υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και την Κούβα. Η Αθήνα, πάντως, υποστηρίζει τη διενέργεια προεδρικών εκλογών και την πρωτοβουλία ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών για Διεθνή Ομάδα Επαφής, η οποία έχει ως κύρια αποστολή την δρομολόγηση πρόωρων εκλογών.

    Ερωτηθείς εάν είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την αναγνώριση του Γκουαϊδό, ο κ. Παρέδες παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας με τον Ελληνα ομόλογό του, Κωνσταντίνο Δουζίνα.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην νοτιοαμερικανική χώρα, είπε ο κ. Παρέδες.

    Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα θυμίζει καζάνι που βράζει, με τις οδομαχίες να συνεχίζονται ανάμεσα στους οπαδούς του Γκουαϊδό και τα σώματα ασφαλείας που παραμένουν πιστά στον Μαδούρο.

    Εντύπωση έχει προκαλέσει η απουσία του Μαδούρο από κάθε δημόσια εμφάνιση τις τελευταίες ώρες με διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την αντιπολίτευση, για την παράδοση της εξουσίας με αντάλλαγμα την ασφαλή του έξοδο από την χώρα.

    Τουλάχιστον μία νεαρή διαδηλώτρια έχασε την ζωή της τις προηγούμενες ώρες. Ο κ. Γκουαϊδό έχει ζητήσει γενική απεργία και συνέχιση των κινητοποιήσεων στους δρόμους ώστε να κλιμακωθεί η πίεση στο καθεστώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μπαρούτι» η Βενεζουέλα: Νεκρή από σφαίρα στο κεφάλι 27χρονη που συμμετείχε σε διαδήλωση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενεζουέλα: Συγκρούσεις στο Καράκας



    ΣΧΟΛΙΑ