Πολιτική

Οι 108 θάνατοι σήμαναν συναγερμό – Όλα ανοιχτά για την άρση των μέτρων

Οι 108 θάνατοι σήμαναν συναγερμό – Όλα ανοιχτά για την άρση των μέτρων

Σωτήρης Τσιόδρας-Κυριάκος Μητσοτάκης


Νέο συναγερμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι πρώτοι θάνατοι από τη μετάλλαξη «Ο» αλλά και η εμφανής επιφύλαξη των ειδικών για τον χρόνο σοβαρής και σταθερής αποκλιμάκωσης του νέου κύματος της πανδημίας.

Προς το παρόν η ελπίδα της κυβέρνησης να έχουμε έναν καλό Φεβρουάριο, με τη λήξη του δραματικού σε επίπεδο θανάτων, διασωληνώσεων και κρουσμάτων, παραμένει ευχολόγιο. Γι’ αυτό και ουδείς ρισκάρει να προαναγγείλει με βεβαιότητα ότι η παράταση των υφιστάμενων μέτρων που δόθηκε προ ημερών, θα είναι η τελευταία, αν και από ορισμένες πλευρές αφήνεται ανοικτό.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο δισταγμός του κυβερνητικού επιτελείου για τα επόμενα βήματα, εδράζεται σε δύο στοιχεία:

  • Στον μεγάλο αριθμό των πολιτών ( 870.000) που, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, αν και δικαιούχοι της τρίτης δόσης, δεν έχουν προσέλθει ακόμα να την κάνουν, οι οποίοι προστιθέμενοι στο σημαντικό αριθμό των πλήρως ανεμβολίαστων συνιστούν ένα δυνάμει εκρηκτικό «μείγμα», και
  • Στη διατήρηση της πίεσης στο ΕΣΥ, το οποίο, λόγω και της εύλογης κόπωσης από τη διετή, καθημερινή αναμέτρηση με τον κορονοϊό, είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε νέα επίθεση του ιού.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η επόμενη εβδομάδα, θα κάνει ποδαρικό με μία μερική, έστω, άρση των υφιστάμενων περιορισμών. Αν παρά ταύτα, οι ειδικοί εισηγηθούν και νέα παράταση μέχρι τα τέλη του μήνα, θα είναι μονόδρομος να την υιοθετήσει. Και αυτό, διότι δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας.

Όλα τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί το τελευταίο διάστημα, πάντως, στηρίζονται στην αισιόδοξη εκδοχή της σταδιακής αποκλιμάκωσης και τελικά της εξασθένισης της πανδημίας έως τον Μάρτιο, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει προς διαχείριση μόνο το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο ούτως ή άλλως εξελίσσεται σε πραγματικός βραχνάς, πολιτικός αλλά και κοινωνικός.

Είτε βγουν τα παραπάνω σενάρια είτε όχι, κάποια δυσοίωνα σημάδια αποτυπώνονται ήδη στις δημοσκοπήσεις, όπως σε αυτή της Πέμπτης της Metron Analysis, στην οποία, η ΝΔ διατηρεί μεν τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό, αλλά περιλαμβάνει και ηχηρά καμπανάκια για την κυβέρνηση τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για την ακρίβεια που «τρώει» τα εισοδήματα των πολιτών.

Ως προς το πρώτο, το νέο αφήγημα, όπως φαίνεται και από τις  δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, εστιάζει στους πολίτες που αν και δικαιούχοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και τους πλήρως ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα ωστόσο, κι ενώ οι ειδικοί τηρούν στάση αναμονής σε σχέση με το ενδεχόμενο άρσης των περιοριστικών μέτρων, σε πρώτο πλάνο έχει έρθει η αγωνία της κοινωνίας για την κατάσταση στα σχολεία, ευελπιστώντας ότι θα παραμείνει διαχειρίσιμη, όπως κρίνει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επιστροφής στην τηλεκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ