• Business

    Αυτός είναι ο νέος dr.Doom: Γιατί διάσημος fund manager προβλέπει την καταστροφή του κόσμου


    Ο hedge fund manager (διαχειριστής κερδοσκοπικών κεφαλαίων) Hugh Hendry, ειδικός αναλυτής της κινέζικης οικονομίας, λέει πως ο κόσμος θα τελειώσει αν η Κίνα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 20%. “Εάν αύριο ξυπνήσουμε- εννοώ, θα πηδούσα έξω απ’ το παράθυρο αν κάτι τέτοιο συνέβαινε- και η Κίνα έχει υποτιμήσει το νόμισμα κατά 20%. Ο κόσμος έχει τελειώσει. Έχει τελειώσει.” Είπε ο Hendry στον Raoul Pal κατά την μονόωρη συνέντευξη που παραχώρησε στην Real Vision Television, μια συνδρομητική οικονομική υπηρεσία.screen shot 2015-09-21 at 6.07.40 pm.png

    Ο Pal, πρώην fund manager της GLG και συγγραφέας του “Global Macro Investor Newsletter”, διαφωνεί με τον Hendry. Όπως και μια σειρά γνωστών hedge fund managers που ποντάρουν κατά του κινέζικου νομίσματος, του yuan.

    H υποτίμηση του yuan έχει ευνοήσει τα hedge funds σύμφωνα με την επισκόπηση της τράπεζας της Αμερικής που εκδόθηκε στην αρχή του έτους. Ωστόσο, αποτελεί επικίνδυνη μορφή εμπορίου, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιτίθεται κατά των hedge funds σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την υποτίμηση του νομίσματος.

    Ο Hendry, που διοικεί την, εδρεύουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Eclectica Asset Management για 14 χρόνια και που επωφελήθηκε κατά την κρίση του 2008, πιστεύει πως ο τρόπος για την ενίσχυση της κινέζικης οικονομίας είναι μέσω ενός δυνατότερου νομίσματος. Αν μια υποτίμηση συμβεί, πιστεύει πως θα εισέλθουμε σε μια μετα-αποκαλυπτική δυστοπία.

    “Ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, έχει τελειώσει. Το ευρώ καταρρέει. Δεν υπάρχει ευρώ σε αυτό το σενάριο. Η αμερικάνικη οικονομία χτυπάει τοίχο! Τα πάντα χτυπάνε! Η δύναμη του δολαρίου που φαντάζεστε είναι κατεστραμμένη γιατί δεν υπάρχουν πια δολάρια. Είναι σπάνια αγαθά. Τα αφανίσατε. Και η Κίνα είναι πλέον πάμφτωχη. Μιλάμε για αποκάλυψη, έτσι; Οκ, η Κίνα θα είναι ο βασιλιάς σ’ αυτόν τον κατεστραμμένο κόσμο. Πόσο ελκυστικό σας φαίνεται αυτό; Δεν θα υπάρχει κόσμος μετά τη μέρα που η Κίνα θα υποτιμήσει κατά 20%. Είναι τρελό να πιστεύετε πως θα το κάνουν, ο κόσμος σκέφτεται πως πρέπει να χαλαρώσουν λίγο. Το μερίδιο τους στο παγκόσμιο εμπόριο δεν έχει υπάρξει υψηλότερο. Δεν αντιμετωπίζουν κάποια πίεση, κινούνται σε τρομερά ευνοϊκούς εμπορικούς όρους και θα κατέστρεφαν το παγκόσμιο εμπόριο.”

    Ανάμεσα στο 2010 και το 2012, Ο Hendry καθιερώθηκε ως ένας απ’ τους πιο διακεκριμένους επικριτές της Κίνας. Πόσταρε μέχρι και ένα βίντεο του εαυτού του στο YouTube που στεκόταν μπροστά από ερειπωμένες πόλεις. Κάποια στιγμή, ο Hendry δήλωσε πως το τελευταίο μέρος της οικονομικής κρίσης του 2008 θα εκδηλωνόταν στην Κίνα. Το 2013 διαψεύστηκε. Πλέον δεν είναι ούτε οπτιμιστής ούτε πεσιμιστής.

    O Hendry δήλωσε πρωτύτερα στην συνέντευξη ότι το yuan θα αντέξει για πολύ, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η Κίνα να “αποστατήσει” συμπλέοντας με τα hedge funds και υποτιμώντας το νόμισμα.

    Ορίστε ένας γεωπολιτικός κίνδυνος.



    ΣΧΟΛΙΑ