• Ελλάδα

    Τα Σκόπια δείχνουν τα δόντια τους πριν τον νέο γύρο συνομιλιών


    Πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο νέος γύρος συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Βιέννη, η γειτονική χώρα φρόντισε να δείξει τις προθέσεις της, που μάλλον δεν θα… ενθουσιάσουν την ελληνική πλευρά.

    Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δε θα συναινέσει σε μία πρόταση τύπου “GornaMakedonija”, δηλαδή έναν αμετάφραστο σύνθετο όρο, θέτοντας ζήτημα “αξιοπρέπειας”. Με τον τρόπο αυτό απέρριψε κατηγορηματικά την ελληνική αυτή πρόταση, και άφησε να εννοηθεί ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μία συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

    Ποια είναι η αντιπρόταση του Ντιμιτρόφ; Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα διαχωρίζει την ελληνική Μακεδονία από τη “Μακεδονία” των γειτόνων, και ο οποίος θα διασφαλίζει την ταυτότητα του γειτονικού λαού ως “μακεδονικού” και τη γλώσσα του ως “μακεδονική”. Κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να δεχτεί η ελληνική πλευρά.

    Όσο κι αν ο Ντιμιτρόφ επιχείρησε να φανεί συναινετικός, κάνοντας λόγο για πρόοδο των διαπραγματεύσεων και αποδίδοντας τις διαχρονικές δυσκολίες επίλυσης του Σκοπιανού στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, που με την πολιτική του εξαρχαϊσμού “έμπλεξε” τη μακεδονική ταυτότητα με την αρχαία Ελλάδα, η ουσία είναι μία: η ΠΓΔΜ δεν θα δεχθεί να μην αναγνωριστεί αυτή η “μακεδονική” ταυτότητα και η “μακεδονική” γλώσσα. Η τακτική των γειτόνων είναι να αποσυνδέσουν καθετί “μακεδονικό” από την αρχαία Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε να πείσουν την Αθήνα ότι δεν έχουν βλέψεις προς τη χώρα μας, αλλά θέλουν απλώς να αναγνωριστούν και να γίνουν διεθνώς αποδεκτοί με την δική τους ταυτότητα.

    Είναι φανερό πως το “παζάρι” μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούν πράγματα τα οποία η άλλη πλευρά δεν θέλει ούτε να ακούσει. Τώρα, το ποια είναι αυτή η “πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις που ακούμε, ειλικρινά κανείς δεν το ξέρει…

    Κοτζιάς

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταγγελία-κόλαφος: Αμέτρητοι αστυνομικοί σε περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση κατέθεσε ρύθμιση για να μην αποφυλακιστούν οι 8 Τούρκοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προς νέα αναβολή για τις αντικειμενικές-Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ