Ελλάδα

ΣτΕ προς κυβέρνηση: Να επιστραφούν τα χρήματα στους ενστόλους

στρατιωτικοί


Διορία 8 μηνών δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κυβέρνηση για να αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, βάσει προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ.

Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του νόμου 4093/2012, για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016», στις αποδοχές των Ένστολων εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Δύο χρόνια μετά η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε τώρα ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016) «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Και ναι μεν, συνεχίζουν οι δικαστές, υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος».

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με άλλες δύο αποφάσεις της (258 και 259/2018) έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους, καταλαμβάνει και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά είναι τα ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την Novartis

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφραγίστηκε γηροκομείο-κολαστήριο στην Αγ. Παρασκευή


ΣΧΟΛΙΑ