• newsletter

    Περίεργη διαπλοκή του Υπ. Παιδείας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τι σχέση έχει ο Γιώργος Σταθάκης;

    • Contributor

    Γιώργος Σταθάκης. Ετών 55. Υπουργός Σύριζα


    Την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης έχει παραπέμψει με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο του που είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, έρχεται μια πολύ περίεργη διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

    nomoshedio 1 yp paideias

    Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει το marketfair.gr στο νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις”, του υπουργείου Παιδείας εμπεριέχεται ρύθμιση που προβλέπει τα εξής:

    Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής αόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως “ανοίκειες πληρωμές” με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση  διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ’αριθμ. πρωτ. 938/10,2,2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες.

    Καταλογιστικές πράξεις, καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.
    justice
    Πρόκειται για τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 30 που τιτλοφορείται “Λοιπές διατάξεις θεμάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ” του παραπάνω νομοσχεδίου. Και φυσικά από το περιεχόμενό της προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πιο φωτογραφική δεν γίνεται!

    Αξίζει να σημειωθεί πως το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου σύμφωνα με το οποίο παραπέμφθηκαν προσφάτως 138 να δικαστούν με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, αφορά σε άλλη χρονική περίοδο από εκείνη της σχετικής με το ίδιο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 και εμπλεκόταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αθωώθηκε.

    Τελικά, ο Πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που στην πρόσφατη συζήτηση για τη διαπλοκή, παρουσίαζε φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ατιμωρησία αρεστών της προηγούμενης κυβέρνησης; Και τώρα τι κάνει η κυβέρνησή του; Το ίδιο;

    Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει.

    nomoshedio 2 yp paideias

    Και αφορολόγητο χρήμα για συμμετοχή σε συνέδρια!

    Ενδιαφέρον έχει και μία άλλη διάταξη στο ίδιο Άρθρο 30, παράγραφος 1, που ουσιαστικά νομιμοποιεί χρήμα που έχουν πάρει οι καθηγητές και δεν το έχουν δηλώσει από 1.1.2015. Μάλιστα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβής θα είναι από 1.1.2015 αφορολόγητη.

    justice Illustratie- Lien Geerom

    Διαβάστε εδώ ρεπορτάζ από την εφημερίδα Πατρίς που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

    Με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων 138 πρόσωπα που είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

    Αφετηρία για τις νέες δικαστικές περιπέτειες του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν το πόρισμα δύο οικονομικών επιθεωρητών, το οποίο εντοπίζει κακοδιαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ. Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτή που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 με κατηγορούμενους 19 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης-ανάμεσα στους οποίους και ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης-οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.

    Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στην παρούσα υπόθεση αφορά σε άλλη χρονική περίοδο από εκείνη της υπόθεσης που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, το οποίο εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο εδώλιο παραπέμπονται με κακουργηματικές κατηγορίες 138 άτομα, ενώ για δεκάδες άλλα παύει την ποινική δίωξη είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω θανάτου.

    Σε εκκρεμότητα παραμένει η ποινική διαδικασία για τον νυν υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον ευρωβουλευτή, Γιώργο Γραμματικάκη, καθώς για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Βουλή και στο Ευρωκοινο- βούλιο.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στην προκειμένη περίπτωση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνης υπέβαλε την δικογραφία δίχως να έχει ακολουθηθεί προηγουμένως η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να ζητηθεί άδεια της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιστοίχως για την συνέχιση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους και για το λόγο αυτό «η δικογραφία χωρίστηκε ως προς τους κατηγορούμενους αυτούς, επεστράφη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνης και ζητήθηκε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία περί αίτησης χορήγησης σχετικής άδειας αρμοδίως».

    Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη του 2014, ο κ. Σταθάκης δεν είχε παραστεί στο δικαστήριο καθώς το αίτημα άρσης της ασυλίας του δεν είχε γίνει δεκτό.



    ΣΧΟΛΙΑ