• Ελλάδα

    Παραγγελία κακουργηματικής ποινικής δίωξης για δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – Ποιοι κατηγορούνται και γιατί


    Την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ζητά η οικονομική εισαγγελία. Πρόκειται για δάνεια που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους τόκους) για καθένα από τα δύο κόμματα, τα οποία ελήφθησαν την περίοδο 2000-2011.

    Η παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εστάλη σήμερα από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    Σε θέση κατηγορουμένου θα βρεθούν 115 πρόσωπα.

    Πρόκειται για τους υπεύθυνους οικονομικών των δύο κομμάτων αλλά κι εκείνους που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις και (η πλειονότητα των κατηγορουμένων) τα στελέχη έξι τραπεζών που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις.

    Η παραγγελία αφορά στην άσκηση της δίωξης για το αδίκημα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και της ηθικής αυτουργίας για τους υπευθύνους των κομμάτων.

    Για τα δάνεια δίνονταν εγγύηση οι μελλοντικές κρατικές χρηματοδότησης των δύο κομμάτων.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Ετσι, άλλοτε παρέτειναν το χρόνο αποπληρωμής και άλλοτε εξασφάλιζαν και νέα δάνεια με την ίδια επίδικη δανειακή σύμβαση.

    Για μικρό μέρος των δανείων, τα οποία είτε ρυθμίστηκαν είτε εξοφλήθηκαν, δεν ζητήθηκε η άσκηση δίωξης.

    Στο αρχείο μπαίνουν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ τα οποία έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά.

    Η δικογραφία είχε μπει στο αρχείο και βγήκε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το 2017 και ενώ το 2013 υπήρξε τροπολογία με την οποία αμνηστεύονταν οι όποιες πράξεις τραπεζικών στελεχών σχετικές με τη χορήγηση δανείων.

    Το παλαιότερο πόρισμα του εισαγγελέα Καλουδη έκανε λόγο για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική εκτίμηση 3 δικαστικών λειτουργών είναι ότι αυτά τα δάνεια έχουν καταστεί απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι κόκκινα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταιγιστικές εξελίξεις: Ο Άρης Φλώρος καταθέτει στον ανακριτή για τη μαφία των φυλακών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαφία των φυλακών»: Ολοι οι διάλογοι που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο δικηγόρων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι απαντά ο Όμιλος Μαντωνανάκη στο δημοσίευμα του mononews για την καταγγελία των δανείων του



    ΣΧΟΛΙΑ