• Business

    Τι απαντά ο Όμιλος Μαντωνανάκη στο δημοσίευμα του mononews για την καταγγελία των δανείων του

    Grand Resort Lagonissi


    Διευκρινίσεις στο δημοσίευμα του mononews αναφορικά με την καταγγελία των δύο δανείων προς εταιρείες του Ομίλου Μαντωνανάκη έδωσε ο  πληρεξούσιος δικηγόρος του Ομίλου, Γεώργιος Α. Γεωργιάδης. Όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης, «η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση του standstill agreement και είναι παράνομες και άνευ νομικών συνεπειών. Ο όμιλος Μαντωνανάκη έχει ήδη προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την αναγνώριση της ακυρότητας της πράξης αυτής και για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

    Να σημειωθεί ότι τρεις τράπεζες -συγκεκριμένα οι Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς- προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη ΗΛΙΟΣ ΑΕ (Εlounda Bay, Elounda Beach, Grand Resort Lagonissi, Kalimera Kriti, Nafplia κλπ.). Τα δάνεια του ομίλου ΗΛΙΟΣ ΑΕ είναι περίπου 400 εκατ. και η καταγγελία έγινε προ 48 ωρών και από τις 3 τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει.

    Η συντριπτική πλειοψηφία του δανεισμού του ομίλου προκύπτει από κοινό ομολογιακό δάνειο που έχουν καλύψει η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, με το οποίο αναχρηματοδοτήθηκαν παλαιότερες υποχρεώσεις και χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις.

    Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ίσχυε standstill μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτών εξαιτίας εκκρεμοδικίας που υπήρχε μεταξύ ΕΤΑΔ και ομίλου.

    Να σημειωθεί πως ο  ξενοδοχειακός όμιλος ΗΛΙΟΣ ΑΕ, εκτός από το συγκρότημα του Grand Resort στο Λαγονήσι, ελέγχει ακόμα, μέσω διαφόρων εταιρειών, τρία ξενοδοχεία στο Ναύπλιο και τέσσερα στην Κρήτη (τα δύο εκ των οποίων στην Ελούντα), στα οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

    H δημοσίευση πάντως των οικονομικών καταστάσεων της ΗΛΙΟΣ ΑΕ για το 2016 αποκαλύπτει σοβαρά οικονομικά ζητήματα για την εταιρία. Ειδικότερα προκύπτουν από την έκθεση του ορκωτού τα εξής:

    1. Το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας ανέρχεται σε 134.829 χιλιάδες ευρώ.

    Έναντι των υποχρεώσεων αυτών, το κυκλοφορούν ενεργητικό ανέρχεται σε 8.389 χιλιάδες ευρώ και υπολείπεται των υποχρεώσεων κατά 126.440 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα η Εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων, κατά τη συνήθη πορεία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
    Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

    Η Διοίκηση υλοποιεί μια σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνθηκών αυτών.

    Τυχόν αρνητική έκβαση των ενεργειών αυτών θέτει σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα της Εταιρείας καθώς και την ανακτήσιμη αξία και την ταξινόμηση του Ενεργητικού και τα ποσά και την ταξινόμηση των Υποχρεώσεων της Εταιρείας.

    2. Υπάρχουν καταβολές σε συνδεδεμένη επιχείρηση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ποσού 9.816.840 ευρώ και ομολογιακά δάνεια ποσού 11.477.490 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικό: Ομιλος Μαντωνανάκη – Σε καταγγελία των δανείων του προχώρησαν 3 τράπεζες 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντώνης Λυμπέρης: Στο «σφυρί» το σπίτι (της Μυκόνου) του εκδότη που νόμιζε ότι έγινε Λάτσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Ξυλά: Στο σφυρί διώροφο στο Ψυχικό για χρέη στην HSBC



    ΣΧΟΛΙΑ