• Ελλάδα

    H καυτή Τετάρτη και τα ερωτήματα Σαμαρά που πρέπει να απαντήσει ο Τσίπρας


    Η πιο… “καυτή” μέρα μέσα στο καταχείμωνο θα είναι η Τετάρτη  στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Novartis και θα διεξαχθεί η πολύκροτη ψηφοφορία με τις δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο. Ήδη μάλιστα πάνω από 50 είναι οι βουλευτές που έχουν ζητήσει το λόγο, σε μία συνεδρίαση που αναμένεται να είναι μαραθώνια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, και με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που ήταν και αυτός ο οποίος άνοιξε τον χορό των μηνύσεων, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά κατά του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Η μήνυση αυτή έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή, και οι κατηγορίες που εκτοξεύει ο πρώην πρωθυπουργός κατά των Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι βαρύτατες, αφού μεταξύ άλλων τους κατηγορεί για σύσταση συμμορίας, φωτογραφίζοντάς τους ως τους ενορχηστρωτές της σκευωρίας που όπως καταγγέλλει έχει στηθεί σε βάρος του, με τη συνδρομή δικαστικών και ψευδομαρτύρων που χειραγωγήθηκαν από αυτούς.

    Το παράξενο βέβαια είναι ότι σε όλα αυτά δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, πέρα από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που απέρριψε ως “κατάπτυστη” τη μήνυση Σαμαρά, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία των ερωτημάτων που τίθενται.

    Ένα από τα βασικά ερωτήματα έχει να κάνει με τις “περίεργες” καταθέσεις της προστατευόμενης μάρτυρος με το ψευδώνυμο “Κελέση”, η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε διάστημα τριών μηνών εμφανίζεται να… θυμάται κάθε φορά και καινούργια πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να χρηματίστηκαν από τη Novartis, και μάλιστα κατονομάζει τον Αντώνη Σαμαρά έναν ολόκληρο μήνα μετά την πρώτη κατάθεσή της. Η αίσθηση που έχει κανείς διαβάζοντας τις καταθέσεις αυτές είναι ότι κάθε φορά κάποιος εντοπίζει “κενά” σε αυτές και την προτρέπει να προχωρήσει σε διευκρινίσεις και συμπληρώσεις, δίνοντας νέα στοιχεία – κάτι που εξ ορισμού είναι ύποπτο.

    Η ίδια μάρτυρας παρέδωσε το ημερολόγιο με τις συναντήσεις του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κ. Φρουζή, μόλις τρεις μήνες μετά την πρώτη κατάθεσή της, και αφού είχε κλείσει ο κύκλος των καταθέσεών της. Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Και γιατί το ημερολόγιο αυτό ξεκινά από συγκεκριμένη ημερομηνία και έχουν χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά συναντήσεις που αναφέρονται σε αυτό;

    Ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι στο ημερολόγιο βρίσκεται και μία συνάντηση του Κ. Φρουζή με τον νυν υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στις 30 Απριλίου του 2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μία συνάντηση που δεν έγινε δημοσίως, αλλά κατ’ ιδίαν, και για την οποία μυστηριωδώς οι εισαγγελείς δε φαίνονται να ενδιαφέρθηκαν να ερευνήσουν τι διεμείφθη σε αυτήν, αντίθετα με άλλες καταγεγραμμένες συναντήσεις του Κ. Φρουζή με πολιτικά πρόσωπα. Όπως επίσης μυστήριο καλύπτει την τύχη της καταγγελίας με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2017 σε βάρος του Π. Κουρουμπλή, η οποία εμφάνιζε τη ζημία του Δημοσίου και των ασφαλισμένων σε 40 και 100 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, και η οποία συσχετίστηκε στην δικογραφία.

    Μυστήριο υπάρχει όμως και στις καταθέσεις των άλλων μαρτύρων, όπου σε αρκετά σημεία τα κείμενα των καταθέσεων εμφανίζονται να είναι γραμμένα με διαφορετικές γραμματοσειρές και διαφορετικές μορφοποιήσεις κειμένου, μοιάζοντας σαν να έχουν υποστεί “κοπτοραπτική”.

    Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του υποστηρίζει πως συναντήθηκε δύο φορές με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, μία στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υποδέχθηκε 13 εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών, και μία στις 9 Οκτωβρίου του 2012, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι και στις δύο συναντήσεις υπήρξε συλλογικό αίτημα για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ένα αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε προνομιακά για τη Novartis ή για οποιαδήποτε εταιρεία.

    Και ακριβώς επειδή από την κυβέρνηση δεν υπάρχει ακόμα καμία απάντηση στα ερωτήματα και τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά, η τοποθέτησή του στη Βουλή αναμένεται να είναι το… highlight της αυριανής συνεδρίασης και να πυροδοτήσει νέες σκληρές αντιπαραθέσεις στην… αρένα του κοινοβουλίου.

    Βουλή

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γεννηματά για Novartis: Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη Novartis

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Πώς έπεσε στο καναβάτσο ο Tσίπρας: Ψάχνει λύση μέσω της Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ