• Ελλάδα

    Γιατί ο Καμμένος καθορίζει πλέον την στρατηγική του Μαξίμου. Σε πίεση ο Τσίπρας


    Θα ρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ; Πρόκειται για το ερώτημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εξελίξεις στο Σκοπιανό “τρέχουν” και η πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης εντείνεται.

    Προφανής απάντηση δεν υπάρχει. Ναι, οι ΑΝΕΛ προφανώς και δεν θα ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση, γιατί ξέρουν καλά ότι κατά τα φαινόμενα δεν θα καταφέρουν στις επόμενες εκλογές να μπουν στη Βουλή, και άρα κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία του Πάνου Καμμένου, ο οποίος όμως ως γνωστόν είναι απρόβλεπτος, και ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα κάνει το… απονενοημένο για να ικανοποιήσει την εκλογική του πελατεία; Από την άλλη, είναι ασαφές αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει στηρίγματα σε άλλα κόμματα για την υπερψήφιση στη Βουλή μίας ενδεχόμενης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποφασίσουν να καταψηφίσουν.

    Είναι επομένως φανερό ότι αυτή τη στιγμή ο Πάνος Καμμένος δεν είναι απλώς ο ήσσων κυβερνητικός εταίρος, αλλά ο ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που καθορίζει τη στρατηγική του Μαξίμου, και μπορεί με μία δήλωσή του να κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, βέβαια, αποφεύγει τις δηλώσεις, προφανώς για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, όμως οι βουλευτές του κόμματός του δε χάνουν ευκαιρία να εμφανιστούν στα τηλεπαράθυρα, και από τις δηλώσεις τους αυτό που προκύπτει είναι ότι και οι ίδιοι βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς είναι ξεκάθαροι ως προς το ότι δεν αποδέχονται τον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας, όμως δεν είναι καθόλου ξεκάθαροι ως προς το τι θα κάνουν αν όντως συμφωνηθεί μία τέτοια λύση: θα ρίξουν την κυβέρνηση; Θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με ένα τεράστιο χάσμα να τους χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα κάνουν την… πάπια; Κανείς δεν ξέρει να μας το πει.

    Και όσο η στάση των ΑΝΕΛ παραμένει ασαφής, τόσο στο Μαξίμου θα μελετούν τους χειρισμούς τους, όχι παρακάμπτοντας τους ΑΝΕΛ, αλλά απεναντίας, με επίκεντρο τους ΑΝΕΛ. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί στον προθάλαμο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες πιθανότατα θα χάσει – και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί φυσικά ως κίνητρο για να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής με τους ΑΝΕΛ. Αλλά θα σταθεί αυτό αρκετό για να σώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΓΔΜ: Σύντομα η μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Κοστέλο «προσγειώνει» την κυβέρνηση: Πρόσθετα μέτρα και εποπτεία στην Ελλάδα για άλλα 10 χρόνια

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και δεύτερο μήνυμα από τον Ρουβίκωνα: Τι δεν καταλαβαίνετε;



    ΣΧΟΛΙΑ