• Ελλάδα

    Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τις εκλoγές κάνει (εξοπλιστικά) δώρα 3 δισ. ευρώ


    Ένα πραγματικό εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας ερωτηματικά για το τι ακριβώς θέλει να πετύχει με αυτό το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε (όχι πολύ παλιά, αν και αυτή η εποχή μοιάζει πια μια αιωνιότητα μακριά) κατακεραύνωνε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, καταγγέλλοντας μίζες και απαιτώντας να δοθούν περισσότερα χρήματα για την Παιδεία και την Υγεία και λιγότερα για εξοπλισμούς.

    Όλα αυτά βέβαια ήταν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ… συμπεθεριάσει με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, που είναι σαφώς πιο “φιλικοί” προς τον στρατό. Και ίσως πριν η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν αρχίσουν να “βρυχώνται” στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που δήλωναν πασιφιστές να στραφούν προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών για να καλυφθούν τα νώτα της χώρας.

    Έχει βέβαια ενδιαφέρον ότι αυτό το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα υλοποιείται τώρα, προς το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ενδεχομένως κοντά στις εκλογές (καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο), αλλά και εν όψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο. Όμως το πρόγραμμα αυτό δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, και φυσικά το βάρος πέφτει σε κάθε περίπτωση στην επόμενη κυβέρνηση, στην οποία πιθανότατα δεν θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας…

    Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το περίφημο εξοπλιστικό πρόγραμμα; “Ναυαρχίδα” του προγράμματος είναι η πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση των F-16, για την οποία ουδείς φέρνει ουσιαστικά αντίρρηση, όμως υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί το αντίτιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεπερνά το 1,5 δισ. δολάρια. Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα πρέπει να προκαταβάλει σχεδόν το μισό από αυτό το ποσό (669 εκατ. δολάρια), ενώ στη συνέχεια θα πληρώνει ετήσιες δόσεις που σταδιακά θα αυξάνονται, με τις πληρωμές για τα πρώτα τρία χρόνια να ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Και όλα αυτά για ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί το 2028. Δηλαδή, η συμφωνία που έχει συνάψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ολοφάνερα εμπροσθοβαρής, με τις περισσότερες πληρωμές “μπροστά”.

    Πέρα από την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση 70 ελικοπτέρων τύπου OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Τα ελικόπτερα αυτά είναι “δώρο” των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει χρέωση για την εξαγορά τους, όμως η Ελλάδα βαρύνεται με το κόστος της μεταφοράς τους, του εξοπλισμού τους, της τεχνικής τους υποστήριξης, καθώς και της εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους. Μόνο η μεταφορά τους στην Ελλάδα αναμένεται να κοστίσει κοντά στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

    Και φυσικά υπάρχει και το… σίριαλ με τις γαλλικές φρεγάτες, που τελικά η Ελλάδα δεν θα τις νοικιάσει από τη Γαλλία, όπως διατεινόταν ο Φώτης Κουβέλης. Αντίθετα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την συμπαραγωγή δύο φρεγατών ύψους 1 δισ. ευρώ, που πιθανότατα δεν θα είναι τύπου Fremm, αλλά νέου τύπου, μικρότερες και ισχυρότερες.

    Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφωνεί σήμερα για προγράμματα που θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν πολύ αργότερα, όταν θα έχει παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Τραπεζικούς λογαριασμούς και ταμειακά διαθέσιμα ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί δεν είναι γρίφος ο Παύλος Μυλωνάς για την Εθνική και το νέο παρασκήνιο για Intralot στις ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Θα υπάρξει μία πιο λεπτομερής εποπτεία για την Ελλάδα μέχρι να γίνουμε πιο αξιόπιστοι



    ΣΧΟΛΙΑ