• Ελλάδα

    Έτσι απαντούν στη ΝΔ σε όσους ψάχνουν ρήγματα στους κόλπους της

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει στο πέμπτο προσυνέδριο του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Λάρισα, Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ


    Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτέλεσε μία ιδανική ευκαιρία για συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία, σε μία περίοδο όπου εντείνεται η φημολογία περί ισχυρών διαφωνιών ή ακόμα και σχηματισμού νέου κόμματος από στελέχη ή πρώην στελέχη της ΝΔ. Σημαίνοντα στελέχη της παράταξης έσπευσαν να αναπέμψουν ένα κλίμα ενότητας, θέλοντας να δείξουν ότι οι φήμες είναι απλά φήμες και ότι στην πραγματικότητα όλοι στη ΝΔ είναι επικεντρωμένοι στον ένα και μοναδικό στόχο της επιστροφής στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάνοντας ενδιαφέροντες παραλληλισμούς του τότε με το σήμερα. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής της ΝΔ “έβλεπε την Ευρώπη, κόντρα στις πρόσκαιρες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, ως μια άγκυρα, ένα ασφαλές θεσμικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό καταφύγιο. Έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια και να φτάσει το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015 για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σοφή ήταν η επιλογή του”.

    “Στις ημέρες μας, οι παθογένειες δεκαετιών σαν εκείνες που αντιμετώπισε, κατά καιρούς, ο ιδρυτής μας έχουν δυστυχώς επανέλθει και πολλαπλασιαστεί. Δεν θα διστάσω να πω ότι ορισμένες από αυτές μεταλλάχθηκαν με την κυριαρχία του εθνικολαϊκισμού στην αντιπολίτευση την περίοδο μετά το 2012, αλλά και την τραγική και τραυματική κυβερνητική εμπειρία τα χρόνια μετά το 2015”, επεσήμανε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Όμως φαίνεται πως στη συσπείρωση στο εσωτερικό της ΝΔ βοήθησε άθελά του και ο… Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την ηχηρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με δημόσια παρέμβαση (και όχι μέσω κύκλων) τόνισε πως “ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο! Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ”. Η παρέμβαση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς ερμηνεύεται ως μήνυμα στήριξης προς την ηγεσία του κόμματος – πώς αλλιώς να “διαβάσει” κανείς αυτό το “έρχεται η ΝΔ”; Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι τυχαία, και συνδέεται με αυτό το κλίμα περί εσωτερικών διαμαχών στη Νέα Δημοκρατία, τη δημιουργία του οποίου μάλιστα πηγές της ΝΔ αποδίδουν σε “πονηρούς” κύκλους που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τη Νέα Δημοκρατία και να ανακόψουν τη δυναμική της.

    Μία επίσης ενδιαφέρουσα τοποθέτηση είχαμε και από τον συνονόματο ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Δεν γίνεται να λες ότι είσαι “καραμανλικός” και να πετροβολάς τη ΝΔ”. Η φράση αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν εκστομίζεται από έναν Καραμανλή, και προφανώς απευθύνεται σε όσους εμφανίζονται ως συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού ή τον επικαλούνται, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται να επιτίθενται στη Νέα Δημοκρατία, προφανώς προωθώντας μία δική τους πολιτική ατζέντα.

    Είναι επομένως φανερό ότι η τακτική της τεχνητής έντασης που ορισμένοι επιχειρούν να προκαλέσουν στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πιάνει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Την Παρασκευή αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορεί να «εξαγοράσει» κανείς το δάνειό του – Όλη η διαδικασία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τράπεζες: Κάλεσμα για ρύθμιση σε 1.000 επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ