• Ελλάδα

    Δικαστές για Novartis: Γιατί απαξιώνονται τα στοιχεία της έρευνας

    Siemens


    Ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των στοιχείων της έρευνας για την υπόθεση της Novartis εκφράζουν άνθρωποι της Δικαιοσύνης, οι οποίοι βλέπουν τη διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης να υποκαθίσταται από πολιτικά παιχνίδια και επικοινωνιακά τρικ.

    Όπως σχολιάζουν δικαστικές πηγές, υπάρχουν στοιχεία μέσα στο υλικό που έχει στείλει η εισαγγελία Διαφθοράς στην προανακριτική επιτροπή τα οποία δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, κανένα ποινικό ενδιαφέρον και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα στη διερεύνηση της υπόθεσης, όμως αναδεικνύονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, μόνο και μόνο για να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον με έγγραφα που αποδίδονται σε πολιτικά πρόσωπα, όπως στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα οποία δεν αποδεικνύουν τίποτα και πρακτικά είναι άχρηστα για τους δικαστικούς – αλλά πολύ χρήσιμα για όσους εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα…

    Όλα αυτά έχουν προφανώς ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται και εν τέλει να απαξιώνονται τα στοιχεία της έρευνας, τα πραγματικά χρήσιμα στοιχεία της έρευνας, και η αναζήτηση της αλήθειας να “σκοντάψει” πάνω στην πολιτική αντιπαράθεση.

    Όσον αφορά πάντως καθαυτή την αποστολή των στοιχείων από την εισαγγελία Διαφθοράς στην προανακριτική επιτροπή, για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς ερμηνεύθηκε από κάποιους ως κίνηση αποπροσανατολισμού, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για συνήθη πρακτική, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς υποχρεούται να στέλνει στη Βουλή κάθε στοιχείο που αφορά σε πολιτικό πρόσωπο.

    Οι δικαστικές πηγές πάντως εκτιμούν πως ο χρόνος ζωής της προανακριτικής επιτροπής θα είναι σύντομος και η υπόθεση θα επιστρέψει και πάλι στη δικαιοδοσία της τακτικής Δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει τη θέση ότι η κατηγορία της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, και εφόσον αυτή η θέση επικρατήσει και στην προανακριτική επιτροπή, τότε αναπόφευκτα η υπόθεση θα πάει πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς – κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν στραφεί κατά των εισαγγελέων διαφθοράς, καταγγέλλοντάς τους ως όργανα του σχεδίου της κυβέρνησης για την πολιτική τους εξόντωση.

    Θα πρέπει πάντως να γίνει σαφές πως ακόμα βρισκόμαστε στον… πρόλογο της υπόθεσης Novartis, αφού η εισαγγελική έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη, με καταθέσεις μαρτύρων και εν αναμονή στοιχείων για λογαριασμούς σε Ελβετία και Κύπρο, ενώ η προανακριτική έχει “κολλήσει” στα διαδικαστικά και δεν έχει ακόμα μπει στην ουσία της υπόθεσης. Οπότε, έχουμε πολλά επεισόδια να δούμε ακόμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεργάτες Σαμαρά: «Ο Τσίπρας έδωσε το παλάτι της Ρόδου για πολυτελές δείπνο της Novartis»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου αύριο για τους Έλληνες στρατιωτικούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πάνος Καμμένος: Αδειάζει η κλεψύδρα



    ΣΧΟΛΙΑ