• Ελλάδα

    Πάνος Καμμένος: Αδειάζει η κλεψύδρα

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η περίεργη σιωπή του (συνήθως λαλίστατου) Πάνου Καμμένου δεν θα κρατήσει για πάντα. Όλα δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα προχωρήσει σε μία δημόσια παρέμβαση που πιθανόν να ταράξει τα νερά και να συνταράξει το σαθρό οικοδόμημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ένα οικοδόμημα το οποίο είχε από την αρχή προβληματικά θεμέλια. Η συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο βασίστηκε σε μία ασαφή “αντιμνημονιακή” στάση, η οποία ένωσε εις σάρκα μία αριστερές και δεξιές ιδεοληψίες σε έναν άβολο “γάμο”. Όταν όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άρχισε να υπογράφει τα μνημόνια το ένα μετά το άλλο, το “αντιμνημόνιο” πέθανε, και η μοναδική συγκολλητική ουσία ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι έκτοτε η… καρέκλα. Δηλαδή ο (απόλυτα βάσιμος) φόβος ότι αν το “διαλύσουν” και οδηγηθούμε σε εκλογές, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, οι δε ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός Βουλής.

    Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο εταίρων, αν και πολλές φορές κρύφτηκαν κάτω από το χαλί για να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, έχουν προκαλέσει μία εμφανή “παγωμάρα” στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μακεδονικό, θρησκευτικά, ελληνοτουρκικά, σύμφωνο συμβίωσης είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα στα οποία οι ΑΝΕΛ έχουν τηρήσει διαφορετική στάση σε σχέση με την επίσημη κυβερνητική στάση. Και το τελευταίο διάστημα, με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, αλλά και με την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό σχόλιο του Νίκου Φίλη ότι οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι “όμηροι”, αποτελούν “προσωπικές απόψεις” του υπουργού Άμυνας, με τον πρώην υπουργό να “αδειάζει” μεγαλοπρεπώς τον υπουργό Άμυνας.

    Όμως και στο θέμα του Ιβάν Σαββίδη, η απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να στηρίζουν τον επιχειρηματία – μέχρι και καβγάς στη Βουλή έγινε μεταξύ βουλευτή των ΑΝΕΛ και του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, με το επιχείρημα των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Ιβάν Σαββίδης στη βόρεια Ελλάδα (οι οποίες δικαιολογούν άραγε την εισβολή του με όπλο στο γήπεδο;).

    Για όλα αυτά, ο Πάνος Καμμένος προτιμά να σιωπά. Πιθανόν να υπάρχει και κάποια εντολή από το Μαξίμου να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του. Όμως αυτή η σιωπή έχει ήδη κρατήσει πολύ, και τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί από αυτήν τη στάση του Πάνου Καμμένου ρίχνουν τη βαριά σκιά τους πάνω στην κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι τόσο πιεσμένος που είναι πολύ κοντά στο να… “σκάσει”. Και όταν αυτό συμβεί, πιθανόν να σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφόσον αποφασίσει ότι όσο άντεξε στη “σκιά” του ΣΥΡΖΑ, άντεξε. Για να δούμε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συναγερμός: Κατασχέθηκαν στον Έβρο 400 τόνοι «τροφίμων-δηλητήριο» από την Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντολή «σοκ» της Κομισιόν: Κόψτε το ρεύμα σε όσους χρωστούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αποκαλυπτικό: Έως 60 μισθούς και 170.000 ευρώ καθαρά για την εθελούσια έξοδο στην Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ