• Ελλάδα

    Άρειος Πάγος: Θρίλερ με την υπόθεση του Mr Bitcoin – Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητεί η εισαγγελέας


    Δέκα χρόνια χωρίζουν την πρώτη συναλλαγή bitcoin από τα αιτήματα ΗΠΑ και Ρωσίας για την έκδοση του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ. Τότε, με 10.000 bitcoin αγοράστηκε μία… πίτσα. Σήμερα, οι δύο υπερδυνάμεις ερίζουν για το ποιος θα πάρει τον αποκαλούμενο «βασιλιά του bitcoin».

    Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή του 33χρονου Ρώσου, ο οποίος ζητά να αναιρεθεί το δικαστικό βούλευμα που διατάσσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

    Ομως, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε, στην αγόρευσή της, την έκδοση του Βίνικ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο 33χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

    Για τους Αμερικανούς θεωρείται «εγκέφαλος» ενός τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω bit coins, μαφιόζικων οργανώσεων, με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

    «Κινδυνεύω ακόμα και με βασανιστήρια»

    «Δεν είμαι ιδιοκτητης της επίμαχης πλατφόρμας», υποστήριξε στον Αρειο Πάγο ο 33χρονος, μέσω Ρώσου διερμηνέα της επιλογής του:

    «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπρονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και αυτή η πλατφόρμα ήταν ένας από τους πελάτες μου. Δεν είμαι ιδιοκτήτης, άρα δεν έχω κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

    Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

    Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσους υπηκόους.

    Προεδρος:Πώς έφτασαν οι αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

    Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

    Ο 33χρονος εξήγησε τους 4 λόγους που δεν θέλει να  εκδοθεί στις ΗΠΑ:

    «1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα.

    2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα εχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα ειναι απανθρωπες και είναι πιθανόν να υποστω βασανιστήρια.

    3. Απο το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ εχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περιπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία 

    4. Εχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η συζυγός μου εξαιτίας της κράτησης μου παρουσιάσε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό ειναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπαρχει κινδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενω η μητέρα τους νοσηλευεται. Σήμερα κρινεται το μέλλον της οικογένειάς μου».

    Και ο ίδιος και οι δικηγόροι του ζήτησαν να δικαστεί στην Ελλάδα.

    Θέλει να δικαστεί στη Ελλάδα

    Οι συνηγόροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ενω ξεκαθάρισαν πως δεν εχει τελεστεί η πράξη απο τον εντολέα τους. Σε κάθε περίπτωση επειδή οι αδικες πράξεις μεσω διαδυκτίου θεωρειται ότι διαπραττονται σε κάθε σημείο της γής, αρα και στην Ελλάδα, ζητησαν, εάν κριθεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει, να δικαστεί απο τις ελληνικες δικαστικές αρχες.

    Μαν. Σφακιανάκης: Το BITCOIN θα γίνει επίσημα νόμισμα

    Πρώτος μάρτυρας στον Αρειο Πάγο κατεθεσε ο πρωην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος Μαν. Σφακιανάκης, ο οποίος εξηγησε τη λειτουργία του bitcoin.

    Οπως είπε, είναι ένας αλγάριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε «ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορει να γινει ξέπλυμα» και σε «εμπορικές, στις οποία μπορεί να γινει. Το bitcoin φτιάχτηκε απο έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ηταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίτσας αντι 10.000 bitcoin. Σήμερα η αξια του ειναι στα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα ειναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται».

    Τον Ρώσο εκζητά και η πατρίδα του κι εκείνος έχει συναινέσει να εκδοθεί εκεί για μια μκροαπάτη 10.000 ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ