• Top Stories

    Αποκάλυψη σοκ: Η Πυροσβεστική γνώριζε από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Μάτι (video)

    • NewsRoom


    Μαρτυρίες επιστημόνων αποκαλύπτουν ότι έστω και στον λίγο χρόνο που μεσολάβησε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι και την ώρα που έφτασε στο Μάτι, υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους.

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, ο οποίος μίλησε την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς «έτρεξαν» στους υπολογιστές του Αστεροσκοπείου  προγράμματα, τα οποία προέβλεψαν ότι σε μία ώρα η φωτιά θα είχε φτάσει στο Μάτι.

    Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν και στην Πυροσβεστική.

    «Τα δεδομένα αυτά του Αστεροσκοπείου παρέχονται και στο Διαστημικό Πρόγραμμα ‘Κοπέρνικος’ και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής» σε πραγματικό χρόνο, όπως είπε.

    «Από τις 17:05 είχαμε τον πρώτο συναγερμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοές, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι παρ’ όλο που υπήρχει η πληροφορία, δεν σήμαινε ότι θα λύσει το πρόβλημα, ειδικά σε μια περιοχή όπως το Μάτι με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δόμησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια εβδομάδα μετά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί το Μάτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο βίντεο-σοκ: Οδηγούν μέσα στη φωτιά στο Μάτι και προσπαθούν να σωθούν!



    ΣΧΟΛΙΑ