• Top Stories

    Αυτές είναι οι 5 ειδήσεις για την οικονομία που πρέπει να ξέρετε όταν πίνετε τον πρωινό σας καφέ


    Καλημέρα σας. Οι τρεις εκκρεμότητες για να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση , η επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, για την πρωτοφανή κατάσταση αποσύνθεσης, που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα  της Νέας Δημοκρατίας ήταν δυο από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Διαβάστε ακόμα γιατί η αγορά supercar δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

     1.Τρεις είναι οι εκκρεμότητες για να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση, όπως είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ.Τσακαλώτο. Πιο συγκεκριμένα, αφορούν τη συμφωνία για το Ελληνικό, το υπερταμείο και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία μάλιστα, όπως είπε ο κ.Χουλιαράκης υπάρχει σήμερα τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης-ΤτΕ και θεσμών. Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ και για τα ανοικτά ζητήματα στα δύο κοινωνικά θέματα: το ΕΚΑΣ και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής. Όπως διευκρίνησε ο ΥΠΟΙΚ, το μεν ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε να μην ζητηθεί αναδρομικά αλλά αναζητείται φόρμουλα κάλυψής του είτε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης είτε με άλλο τρόπο. Για το δε Ταμείο, η ένσταση των θεσμών ήταν ότι πρέπει να διασφαλίσει νομοθετικά η κυβέρνηση ότι δεν θα θεσμοθετεί μόνιμα μέτρα (μείωση φόρων, αύξηση μισθών-συντάξεων-επιδομάτων) για υπερβάσεις στόχου προσωρινού χαρακτήρα. 

    2. Καθώς παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη η ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η Citigroup εκτιμά πως οι πιθανότητες του Grexit αυξάνονται για τα επόμενα 1-3 χρόνια, ενώ στους πίνακες που παραθέτει εκτιμά ότι από ύφεση 0,7% φέτος, το 2018 η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί στο -7,2%. Πιο συγκεκριμένα, στην νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Citi αφήνει αμετάβλητη στο 0,7% την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2016, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της (-0,4% σε τριμηνιαία βάση) και τονίζει ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι θα κινηθεί στα αρνητικά και στο β’ τρίμηνο.

    3. Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, για την πρωτοφανή κατάσταση αποσύνθεσης, που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για τη θεσμική αναστάτωση που προκαλούν οι ατυχείς χειρισμοί και παρεμβάσεις της και κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου. Ερωτάται παράλληλα ο Νίκος Παρασκευόπουλος «για πόσο καιρό ακόμη θα εκκρεμεί μια τόσο σοβαρή καταγγελία σε βάρος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, χωρίς να έχει δοθεί εντολή για άμεση δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως;», με αφορμή τις καταγγελίες Βγενόπουλου για την Κατερίνα Θάνου.

    4. Πολιτική παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην επιχειρηματική ζωή της χώρας και όχι μόνο, έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Intralot, ο πρόεδρος του Σωκράτης Κόκκαλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας δεν συνηθίζει να εκφράζεται δημοσίως και να καυτηριάζει σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Το γεγονός και μόνο αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει την Κυβέρνηση και να ασχοληθεί περισσότερο με την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

    5. Είναι επίσημο πια, αυτό το καλοκαίρι η ελληνική κρίση αναβλήθηκε. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ξεπαγώσουν περισσότερα δάνεια διάσωσης και να ψάξουν για τρόπους να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας.

    Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις μέχρι τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει ανησυχία για τυχόν καταστροφική αθέτηση πληρωμών και εξόδου από το ευρώ όπως το καλοκαίρι του 2015. Παρόλα αυτά, η χώρα μας απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ασφαλής οικονομικά, κάτι που σημαίνει ότι η κρίση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι και να προκαλέσει νέους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Η έγκυρη εφημερίδα The Washington Post εξηγεί αναλυτικά τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/giorgos-pitsilis-elegchi-tora-se-24-stichimatikes-eteries-tou-diadiktiou/48737

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/giati-i-agora-enos-supercar-den-ine-katholou-kali-idea/48740



    ΣΧΟΛΙΑ