ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν μπορεί να έχει το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε.
Ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας “ειρηνευτικής αποστολής”.
Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης. “Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. “Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο”, σχολίασε.
Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε. Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης:
Αυτοψία του υφυπουργού Βασίλη Οικονόμου στο Μετρό: Συνομιλία με τους επιβάτες και τους εργαζόμενους
Παπουτσάνης: Στα 31,7 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο
Ρωσία: Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν, Πεζεσκιάν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- L’Oréal & Mugler: Η στρατηγική συμμαχία που αλλάζει το παιχνίδι στο μακιγιάζ
- Τα hot stories των τραπεζών και της Intralot, τα 100 ραντεβού του Ψάλτη, τα ωραία της Αλουμύλ, τα γκάλοπ και ο ανασχηματισμός, ο Πιερ και οι τραπεζίτες και ποιος σεΐχης είναι στο Πόρτο Χέλι με 2 θηριώδη yachts (vid)
- Οι Τρεις Σωματοφύλακες της Μεταρρύθμισης: Δουλευταράδες και αμφιλεγόμενοι
- Oικογένεια Αγγελάκη: Από τα χαρούπια, στο ατύχημα με το κρουαζιερόπλοιο Princess Sissy και στην τρίτη γενιά με την αγορά 4 κοντέινερ
