• Διεθνής πολιτική

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Το Brexit είναι σπατάλη χρόνου και ενέργειας»

    • NewsRoom

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


    «Με πείραξε που αφιέρωσα τόσο χρόνο», εξομολογήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    Σπατάλη χρόνου και ενέργειας χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ζήτημα του Brexit.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να εγκρίνει τη συμφωνία του Brexit που κλείστηκε με το Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, μόνο αν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. «Πρώτα το Λονδίνο, μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», τόνισε.

    Στη συνέχεια ομολόγησε ότι έχει μετανιώσει που αφιέρωσε τόση ενέργεια και χρόνο από την θητεία του για το συγκεριμένο ζήτημα, που μοιάζει να μην έχει λύση και τερματισμό για καμία από τις δύο πλευρές. «Στην πραγματικότητα, με πείραξε που αφιέρωσα τόσο μεγάλο μέρος αυτής της θητείας να ασχολούμαι με το Brexit, όταν δεν έχω σκεφτεί τίποτα λιγότερο από το πώς αυτή η Ένωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους πολίτες της – σπατάλη χρόνου και σπατάλη ενέργειας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

    Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» από την πλευρά της, για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που οι Βρυξέλλες αναμένουν την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

    «Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    «Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ μία απόφασή μας», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.



    ΣΧΟΛΙΑ