Διεθνής πολιτική

ΗΠΑ σε Τουρκία: Ο Χάρτης της Σεβίλλης για την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας – Κύπρου δεν έχει νομική ισχύ

  • NewsRoom
Ερντογάν Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Ο Χάρτης αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου

«Με σεβασμό στο νομικό καθεστώς του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική σημασία». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε tweet η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα και την Τουρκία να «επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές το συντομότερο δυνατό».

«Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής τους, δεν παίρνουν θέσεις στις διαφορές άλλων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα. Με σεβασμό στο «νομικό καθεστώς» του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ. Καταλαβαίνουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί πως ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο», αναφέρει το tweet.

H ίδια ανακοίνωση προσθέτει στη συνέχεια: «Το θέμα των θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνεται από τα εμπλεκόμενα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές το συντομότερο δυνατό».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο πριν την άφιξη στην Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη, λίγες ημέρες μετά το ταξίδι- αστραπή στην Κύπρο και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται από την Αθήνα ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» είναι μία μελέτη που έκανε το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον καθορισμό ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο. Ο Χάρτης αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου.

Πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου, είχε πει ότι η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα να είναι ειλικρινής και να απορρίψει τον Χάρτη της Σεβίλλης.


ΣΧΟΛΙΑ