• Διεθνής πολιτική

    WSJ: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την εισβολή στην Ουκρανία για παραχωρήσεις από τη Δύση και τη Μόσχα

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα διεθνώς που υπογραμμίζουν τις τακτικές που χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν για να εκμεταλλευτεί τις δυσμενείς παγκόσμιες εξελίξεις προκειμένου να κερδίσει ότι μπορεί από κάθε πλευρά.

    Το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα έρχεται από τη Wall Street Journal και τον δημοσιογράφο Jared Malsin. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τις παγκόσμιες επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία, με στόχο να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Δύση και τη Μόσχα και να επιτύχει κάποιους από τους πάγιους εγχώριους στόχους του.

    Το «όχι» για ένταξη Σουηδίας και Φινλαδίας στο ΝΑΤΟ

    Με τον ισχυρισμό πως Σουηδία και Φινλανδία φιλοξενούν Κούρδους ακτιβιστές, ο Τούρκος πρόεδρος μπλοκάρει την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ, ενώ -όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα- προσπαθεί να εξασφαλίσει, πιθανόν και με τη βοήθεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, διόδους για τα πλοία που μεταφέρουν σιτάρι και τρόφιμα από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή και παρά τις αμερικανικές ενστάσεις, απειλεί να εισβάλει κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

    Ίδια στρατηγική από Ερντογάν εδώ και δύο δεκαετίες

    Σύμφωνα με την WSJ και τον δημοσιογράφο Jared Malsin, ο Ερντογάν εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία συνίσταται στο να εκμεταλλεύεται κρίσεις για να δημιουργήσει πολιτικές ευκαιρίες και να αποσπά παραχωρήσεις τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τον ρόλο του στις διεθνείς σχέσεις για να ενδυναμώσει την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνείς αναλυτές τονίζουν όλο και περισσότερο τη χειριστική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα -αν και πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση εν μέσω μιας περιόδου αστάθειας- ίσως να συνέφερε το ΝΑΤΟ να καταφύγει στη λύση του… διαζυγίου με την Τουρκία.

    Πάντως, το δημοσίευμα της WSJ κλείνει με δήλωση του Marc Pierini, πρώην αντιπροσώπου της ΕΕ στην Τουρκία, που λέει ενδεικτικά: «Στους κύκλους του ΝΑΤΟ επικρατεί η αντίληψη πως η Τουρκία ναι μεν είναι μαζί μας, αλλά μόνο κατά το ήμισυ».

    Διαβάστε επίσης:

    Απειλές Μπαχτσελί για Δωδεκάνησα: Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά

    Πολιτική συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Συμβουλίου για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών

    Μητσοτάκης: Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική



    ΣΧΟΛΙΑ