• Διεθνής πολιτική

  Washington Post: Σχέδιο Πούτιν – Λεπέν για να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη

  • NewsRoom

  Η Μαρίν Λεπέν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν


  Σύμφωνα με ένα νέο δημοσίευμα της Washington Post, η Μαρίν Λεπέν επιμένει να διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδιώκοντας να μειώσει τον βαθμό στήριξης του Παρισιού προς το Κίεβο.

  Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, η Ρωσία διεξάγει μια επιχείρηση πολιτικής ανατροπής στη Γαλλία, στην οποία σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

  Η εφημερίδα επικαλείται «έγγραφα του Κρεμλίνου, που απέκτησε ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας» και τα οποία εμπλέκουν το περιβάλλον του Πούτιν, οι μέθοδοι του οποίου συνδυάζουν την επιρροή μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς.

  Ο ευρύτερος στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με την Washington Post.

  «Όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν», διαβεβαιώνει ο Ζαν-Λικ Σαφοζέ, πρώην ευρωβουλευτής συνδεόμενος με το δίκτυο της Λεπέν, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

  Η Washington Post, σε έρευνά της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, αναφέρει επίσης πως ο Σαφοζέ «εκμισθώνει έναν όροφο της κατοικίας του» στο Στρασβούργο, στον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία ο οποίος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας απ’ αυτό το Μάρτιο του 2022.

  Τον περασμένο Ιούνιο, η εισηγήτρια της κυβέρνησης Μακρόν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε χαρακτηρίσει το κόμμα της Λεπέν «ιμάντα μετάδοσης» των θέσεων της Ρωσίας και επέμεινε στα περί «ευθυγράμμισης» του κόμματος με τον «ρωσικό λόγο».

  «Το κόμμα της Λεπέν είναι πράγματι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Γαλλία» και «παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αναμετάδοση της προπαγάνδας του Πούτιν», ανέφερε, με μήνυμά του στην πλατφόρμα X, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

  Διαβάστε επίσης:

  Ερντογάν: Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις με τους γείτονες με προσέγγιση «καζάν-καζάν»

  Τόνι Μπλερ: Διαψεύδει ότι είχε συνομιλίες στο Ισραήλ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

  Η Τουρκία συνέλαβε 33 υπόπτους κατασκοπείας για λογαριασμό της Μοσάντ  ΣΧΟΛΙΑ