• Διεθνής πολιτική

    Wall Street Journal: Οι Ρώσοι «θερίζουν» τους Ουκρανούς με ιρανικά drones

    • NewsRoom

    Drones are seen at an underground site at an undisclosed location in Iran, in this handout image obtained on May 28, 2022. Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.


    Η Ρωσία πλήττει την ουκρανική άμυνα με ιρανικού τύπου drones Shahed 136 αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

    «Η Ρωσία προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις ουκρανικές δυνάμεις με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πρώτη ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ξένου οπλικού συστήματος από την έναρξη του πολέμου, λένε οι Ουκρανοί διοικητές», ανέφεραν οι πληροφορίες.

    Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται εδώ και μήνες ότι η Ρωσία επιδίωκε να χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Ρωσία είχε στείλει αντιπροσωπείες στο Ιράν νωρίτερα φέτος για να εξετάσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν. Το πρόγραμμα drone του Ιράν έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και το Ιράν έχει τελειοποιήσει τύπους drone καμικάζι. Το Ιράν έχει επίσης εξάγει drones και συμβουλές για drone στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο· παράλληλα τα πουλά στη Βενεζουέλα και την Αιθιοπία και τα κατασκευάζει στο Τατζικιστάν. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανικές εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή και τη μεταφορά drones στη Ρωσία.

    Τι αναφέρει το ρεπορτάζ

    Το ρεπορτάζ της WSJ από τον Yaroslav Trofimov και τον Dion Nissenbaum αναφέρει ότι “την περασμένη εβδομάδα, τα drones Shahed-136 με πτερύγια δέλτα, βαμμένα σε ρωσικά χρώματα και μετονομασμένα σε Geranium 2, άρχισαν να εμφανίζονται πάνω από θέσεις τεθωρακισμένων και πυροβολικού της Ουκρανίας στη βορειοανατολική περιοχή στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Rodion Kulagin, διοικητή πυροβολικού της 92ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας».

    Οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν σε ζεύγη και στη συνέχεια συνετρίβησαν σε στόχους. Τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του ιρανικού πυροβολικού.

    «Πριν από την τρέχουσα ευρεία χρήση των Shaheds, η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή τον περασμένο μήνα, χτυπώντας με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ένα αεροσκάφος M777 155 χιλιοστών που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, είπε ο συνταγματάρχης Kulagin. Ένα άλλο ιρανικό drone παρουσίασε δυσλειτουργία και ανακτήθηκε», είπε, ανέφερε η WSJ.

    Επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή

    Δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνούν τώρα σχετικά με τη σύνδεση Ρωσίας και Ιράν ως προς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης επιβεβαιώσει την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιεί το Shahed-136 είναι σημαντικό, διότι δημιουργεί μια υπόθεση σχετικά με τη χρήση UAV από τη Ρωσία.

    Η χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, επειδή το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει drones σε όλη την περιοχή και έχει απειλήσει το Ισραήλ με drones. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ιράν έστειλε ένα drone από τη Συρία στον ισραηλινό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε.

    Στον πόλεμο του Μαΐου του 2021, το Ιράν πέταξε ένα drone από το Ιράκ με στόχο το Ισραήλ . Φέτος πέταξε drones από το Ιράν πάνω από το Ιράκ και τη Συρία και ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τα κατέρριψε. Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί στην αμερικανική φρουρά Tanf στη Συρία με drones και έχει χρησιμοποιήσει drones στο Ιράκ εναντίον της περιοχής του Κουρδιστάν.

    Διαβάστε επίσης

    Λευκός Οίκος: «Παίρνουμε σοβαρά την πυρηνική απειλή του Πούτιν»

    Γερμανία: Αντιπαράθεση Χάμπεκ – Λίντνερ για τέλος φυσικού αερίου και πυρηνικούς σταθμούς

    Ζελένσκι: «Ο κόσμος δεν θα επιτρέψει στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά»



    ΣΧΟΛΙΑ