• Διεθνής πολιτική

    Βρυξέλλες για Brexit: Ναι στην παράταση αλλά δείτε τι θα κάνετε με τις εκλογές….

    • NewsRoom


    Aνέβαλαν για την αρχή της επόμενης εβδομάδας την απόφαση σχετικά με τη διάρκεια μιας νέας παράτασης του Brexit, oι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σημερινές συνομιλίες και δήλωσε «οι «27» της ΕΕ δεν μπόρεσαν να λάβουν απόφαση σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης και αυτό δεν θα συμβεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το αίτημα για γενικές εκλογές.

    Η ΕΕ συμφώνησε να αποδεχτεί το αίτημα του Λονδίνου για παράταση, ωστόσο δεν έθεσε νέα ημερομηνία, δίνοντας χρόνο στο διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο για να αποφασίσει σχετικά με τις πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι «εάν η ΕΕ προσφέρει μια καθυστέρηση στο Brexit, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία της αποχώρησης και ότι, εάν το κοινοβούλιο δεν ψηφίσει υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο Τζόνσον θα προχωρήσει με το σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ αλλά και την εσωτερική ατζέντα της κυβέρνησής του».

     

    «Να τελειώσουμε με το Brexit και μετά να πάμε σε γενικές εκλογές»

    Τη στιγμή που οι Βρυξέλλες αποφάσισαν με μεταθέσουν την όποια απόφαση για παράταση για την επόμενη εβδομάδα, η πολιτική κρίση στη Βρετανία συνεχίζεται.

    Σε δηλώσεις του στο BBC, o υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, παραδέχθηκε πως η δέσμευση της κυβέρνησης Τζόνσον για οριστικό Brexit στις 31 Οκτωβρίου «δεν μπορεί να τηρηθεί, γιατί όλοι περιμένουν μια παράταση».

    «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τώρα, πιστεύω, είναι να τελειώσουμε με το Brexit και μετά να πάμε σε γενικές εκλογές» πρόσθεσε.

    Όμως,  η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν υπάρχει, ενώ την ίδια στιγμή οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευθεί ως προς το τι θα ψηφίσουν τελικά.



    ΣΧΟΛΙΑ