• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Αποφασίζει σήμερα η Ευρώπη για νέα αναβολή εξόδου της Βρετανίας

    Βρετανία


    Προς συζήτηση θα τεθεί για ακόμη μια φορά στο τραπέζι των Βρυξελλών το μεγάλο και πολύπαθο ζήτημα του Brexit, καθώς το «μπαλάκι» της υπόθεσης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τώρα στη μεριά της Κομισιόν, η οποία και καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει παράταση στην ημερομηνία έξοδο της Βρετανίας, μετά και την δεύτερη απόρριψη, από την Βουλή των Κοινοτήτων, της συμφωνίας που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον με τους Ευρωπαίους επικεφαλής.

    Υπενθυμίζεται ότι, έως αυτή την ώρα, η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και, καθώς έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, θεωρείται απίθανο κάτι τέτοιο να γίνει μέσα στις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη του μήνα. Παράλληλα, το σενάριο της μη συμφωνίας είναι κάτι που δεν επιθυμεί καμία από τις δύο πλευρές, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία.

    Σήμερα, λοιπόν, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθίσουν στο τραπέζι, προκειμένου να αποφασίσουν εάν συμφωνούν να δώσουν μια παράταση στη Βρετανία.

    Όπως είναι γνωστό έως τώρα, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν κατ’ αρχήν αυτή τη λύση, που μοιάζει μονόδρομος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα» το διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το BBC, οι 27 αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα τρίμηνη αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα κράτη μέλη φαίνεται να είναι σύμφωνα με την πρόταση αυτή, γι΄αυτό και αναμένεται να υπερψηφιστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

    Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση αυτή δεν θα είναι ομόφωνη, όπως φαίνεται, καθώς η Γαλλία, η οποία εξέφρασε εξαρχής την αντίρρησή της στο συγκεκριμένο σενάριο, φαίνεται να παραμένει αμετακίνητη σε αυτή θέση, ζητώντας την αποχώρηση της Βρετανίας εντός των επόμενων 15 ημερών.

    Οι έντονες δυσκολίες που προκύπτουν ως προς την επίλυση του θέματος δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος τη Δευτέρα μέσα από την οποία θα συναφθεί συμφωνία για την παράταση, όπως υποστηρίζει το BBC.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθούν μια νέα αναβολή του Brexit, αυτή τη φορά έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι, εάν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή από τους 27 της Ευρώπης, θα πρόκειται για την τρίτη αναβολή που θα έχει δοθεί για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ