ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απόκτηση δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία είναι «προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί και όχι δικαίωμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα. Σκοπός του ήταν να ενημερώσει τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη Λευκή Βίβλο για το μεταναστευτικό, η οποία θα κατατεθεί το απόγευμα στη Βρετανική Βουλή.
Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης» με στόχο, όπως τόνισε, μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2029, να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός της «καθαρής μετανάστευσης». Ως αριθμός της «καθαρής μετανάστευσης» ορίζεται ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στην χώρα μείον των αριθμό των μεταναστών που αναχωρούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η «καθαρή μετανάστευση» έφτασε τους 728.000 ανθρώπους ενώ η σημερινή κυβέρνηση των Εργατικών προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως ο αριθμός αυτός θα πέσει στους 340.000 ετησίως. Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός ήταν προσεκτικός και δεν έθεσε στόχο ή ανώτατο όριο για τη μείωση της μετανάστευσης, αλλά αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα μειωθεί «σημαντικά».
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, στόχος της Λευκής Βίβλου είναι « η μείωση της καθαρής μετανάστευσης, οι υψηλότερες δεξιότητες των μεταναστών που θα παραμείνουν στην χώρα και η υποστήριξη των Βρετανών εργαζομένων».
Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν αυστηρότερες εξετάσεις αγγλικών και μείωση των προσλήψεων εργαζομένων φροντίδας από το εξωτερικό. Επίσης οι μετανάστες, πριν αποκτήσουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για μόνιμη διαμονή, θα πρέπει να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για 10 χρόνια. Σήμερα το όριο αυτό είναι η πενταετία. Από το μέτρο θα εξαιρούνται άτομα που θα μπορούν να έχουν «μεγάλη συμβολή» στην οικονομία ή την κοινωνία, διευκρίνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να περιοριστεί η χορήγηση φοιτητικής βίζας σε πολίτες χωρών που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ζητήσουν άσυλο.
Πάντως αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα πολιτική για το μεταναστευτικό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της βρετανικής οικονομίας για εργατικά χέρια από το εξωτερικό. Διευθυντής αλυσίδας οίκων ευγηρίας, μιλώντας στο BBC, τόνισε πως «η διακοπή των προσλήψεων από το εξωτερικό θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στον τομέα».
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι: Στο επίκεντρο άμυνα, μεταναστατευτικό και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι
ΗΠΑ – Κίνα: Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη Γενεύη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Με κέρδη οι ευρωαγορές μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας – Απώλειες για τις μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας
- Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν πρέπει να τηρήσει τώρα το δικό του μέρος της συμφωνίας
- Ένωση Δικαστών: Κωμική η δήλωση του Κασσελάκη για τη δικαστική απόφαση για το πόθεν έσχες του
- Alpha Bank: Παραμένουμε θετικοί για τη μετοχική αγορά της Ευρώπης
