• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια απεργιών εισηγείται η κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εισηγηθεί ένα νομοσχέδιο για να διασφαλίσει ότι κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα ασθενοφόρα, θα πρέπει να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας, για λόγους ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό στο κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για αυτά τα επίπεδα ασφαλείας που θα πρέπει να τεθούν για την πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

    «Αν και ελπίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνεχιστούν οι εθελοντικές συμφωνίες, η εισαγωγή ελάχιστων επιπέδων ασφαλείας (…) θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ εκείνων που θέλουν να απεργήσουν και εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν το κοινό από δυσανάλογη αναστάτωση», ανέφερε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκραντ Σαπς.

    «Οι άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν όλες τους επίπεδα ασφάλειας (…) και εμείς θα τα εισάγουμε τώρα στον νόμο», πρόσθεσε.

    Τους τελευταίους μήνες προκηρύσσονται αλλεπάλληλες απεργίες στη Βρετανία, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρόμων και της υγείας. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή, αρνούμενη μέχρι στιγμής κάθε αίτημα για αυξήσεις των μισθών ενώ κινητοποίησε τον στρατό για να μετριάσει τις επιπτώσεις των απεργιών. Πριν από τις γιορτές, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει «νέους, σκληρούς νόμους» για να αντιμετωπίσει το απεργιακό κύμα. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα καλέσει τα συνδικάτα σε «έντιμες, εποικοδομητικές συνομιλίες» για το μισθολογικό του δημόσιου τομέα για την περίοδο 2023-24.

    Την ώρα που ο Σαπς έκανε τις δηλώσεις αυτές πάντως, το συνδικάτο Unison ανακοίνωνε ότι οι εργαζόμενοι στην Περιβαλλοντική Υπηρεσία θα απεργήσουν, για πρώτη φορά, ζητώντας αυξήσεις στον μισθό τους. Οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που επιβλέπουν υποδομές ασφαλείας –όπως το Φράγμα του Τάμεση που αποτρέπει τις πλημμύρες στην πρωτεύουσα– θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στις 18 Ιανουαρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

    Διαβάστε επίσης

    Κίεβο: «Υποκρισία» η πρόταση του Πούτιν για προσωρινή εκεχειρία

    ΗΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κοινή δράση με την Τουρκία με στόχο δίκτυο που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος



    ΣΧΟΛΙΑ